Серед фігурантів - лікар з паспортом РФ: СБУ повідомила про ліквідацію шістьох схем для ухилянтів (фото)

Служба безпеки України та Нацполіція в Закарпатській, Львівській та Черкаській областях ліквідували шість схем ухилення від мобілізації та нелегального виїзду військовозобов'язаних за кордон. Про це повідомляє СБУ в понеділок, 28 жовтня, передають Патріоти України.

Зазначається, що було затримано організаторів схем, серед яких лікарі-посадовці ВЛК та лікарсько-консультативних комісій. Як повідомляє українська спецслужба, вони допомагали військовозобов'язаним уникнути мобілізації, підробляючи медичні документи, або втекти за кордон в обхід пунктів пропуску. Такі «послуги» коштували від 2 до 10 тис. доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та різновиду «схеми».

СБУ пише, що у Львівській області затримали завідувачку відділення обласної психіатричної лікарні. Вона продавала меддовідки про непридатність до служби за станом здоров’я. Жінку затримали під час отримання хабаря. Як повідомляє українська спецслужба, під час обшуків у спільника завідувачки, знайшли паспорт РФ та бойову гранату Ф-1.

У Львові також викрили очільницю відділення місцевої лікарні та затримали заступника керівника одного з військових медичних центрів. Як зазначили в СБУ, вони підробляли діагнози для «списання» чоловіків з військового обліку.

Окрім цього, затримали посадовця однієї з військових частин Львівської області, який за грошову «винагороду» обіцяв надати чоловікам призовного віку бронювання через особисті зв’язки в ТЦК, сказано в повідомленні.

У Черкаській області правоохоронці повідомили про підозру лікарю-психіатру однієї з місцевих лікарень, який є членом ВЛК. У СБУ повідомили, що він за хабар ставив потенційних призовників на психоблік для уникнення мобілізації.

В українській спецслужбі також повідомили, що на Закарпатті затримали інспектора прикордонного загону, який продавав військовозобов'язаним «маршрути» втечі за кордон поза пунктами пропуску.

Затриманим повідомили про підозру за:

  • ч. 3 ст. 332 ККУ (незаконне переправлення осіб через державний кордон України);
  • ч. 3 ст. 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • ч. 3 ст. 369−2 ККУ (зловживання впливом).

Фігурантам загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Наразі тривають розслідування для притягнення до відповідальності всіх причетних до оборудок.

"Дуже "своєчасне" рішення": Прокурорам можуть різко підвищити зарплати, - нардеп Железняк

понеділок, 28 жовтень 2024, 21:50

Комітет Верховної Ради з питань бюджету відхилив поправки до законопроєкту "Про державний бюджет України на 2025 рік", якими пропонувалося відмовитись від збільшення видатків на виплату заробітних плат працівникам прокуратури майже на 3 млрд грн. Таким...

"Переведення медиків зі шпиталів у піхоту": У Генштабі спростували чергову божевільну заяву нардепки Безуглої

понеділок, 28 жовтень 2024, 21:15

У Генеральному штабі повідомили, що стабілізаційні медичні пункти підрозділів Збройних сил у районах ведення бойових дій посилять професійними медиками з метою максимального збереження життя українських військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленн...