Ще царський пароплав відігравав неабияку роль у підтримці боєздатності ЧФ: Знищення "Комуни" може завдати найбільшої шкоди флоту РФ, - Forbes


Знищення "Комуни" може завдати найбільшої шкоди флоту РФ - Forbes
Як повідомляли ПУ, сили оборони України 21 квітня вразили рятувальне судно російського флоту "Комуна" крилатою ракетою "Нептун".

Це був найстаріший діючий військовий корабель у світі, що виконує завдання на передовій лінії. Як пише Forbes, поки незрозуміло, наскільки серйозні пошкодження, але навіть помірна шкода може вивести судно з ладу на місяці або роки.

"Це особливо поганий день для флотилії підводних човнів Чорноморського флоту, яка розраховує на "Комуну" як життєво важливу підтримку", - зазначає видання.

Forbes нагадує, що російський флот втратив від українських ракет, крилатих ракет, безпілотних катерів і диверсій майже третину кораблів, зокрема крейсер, підводний човен, корабель постачання, кілька патрульних катерів, два ракетні корвети і щонайменше шість десантних кораблів.

Але найбільше шкоди російському флоту може завдати саме знищення "Комуни".

"Втративши "Комуну" - тимчасово або назавжди - Чорноморський флот також втрачає надважливий потенціал", - зазначає видання.

Там пояснили, що за допомогою цього рятувального корабля з великим відкритим простором посередині, його команда може запускати й піднімати мініатюрні рятувальні підводні човни або піднімати з морського дна шматки затонулих суден.

Саме "Комуна" та її міні-підводний човен AS-28 після потоплення крейсера "Москва" допомогли витягти частини затонулого корабля і тіла екіпажу.

"Цей рятувальний і відновлювальний потенціал надає підводним силам Чорноморського флоту, чисельність яких скоротилася до чотирьох субмарин класу "Кіло" після того, як у вересні українська ракета підірвала п'ятий підводний човен у Севастополі, упевненість у тому, що вони можуть плавати й воювати у дедалі небезпечніших водах", - пише Forbes.

Без "Комуни" підводним човнам Чорноморського флоту, що залишилися, доведеться плавати без підтримки. І якщо один із підводних човнів зазнає аварії і опуститься на морське дно, у рятувальників, які звикли діяти з "Комуни", не буде можливості дістатися до тих, хто вижив, підсумовує видання.

"Вітання" з Великоднем від "високодуховних": Російські загарбники вдарили по кафедральному собору УПЦ в Нікополі

понеділок, 6 травень 2024, 2:35

У Нікополі Дніпропетровської області внаслідок російського обстрілу зазнав пошкоджень Преображенський кафедральний собор УПЦ. . У повідомленні інформресурсів УПЦ зазначається, що Преображенський кафедральний собор міста Нікополя зазнав пошкоджень внас...

Помічник держсекретаря США розповів, як Росія втягує Грузію у війну в Україні

неділя, 5 травень 2024, 23:52

Помічник держсекретаря США, координатор із санкційної політики Джим О'Брайєн заявив, що РФ втягує Грузію у війну проти України, маючи намір збудувати в окупованій Абхазії базу ВМФ. Про це пише "Ехо Кавказу", передають Патріоти України. "Саме Росія втяг...