Що стоїть за рішенням Данії щодо "Північного потоку-2", - експерти

Національне енергетичне агентство Данії вчора, 27 березня, ухвалило рішення щодо "Північного потоку - 2". Першими українців про це повідомили представники "Нафтогазу". Вони заявили, що таким чином Данія виступила проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" у своїх територіальних водах, повідомляють Патріоти України.

Але оператор будівництва "Північного потоку – 2" Nord Stream 2 AG спростував цю інформацію. У компанії заявили: Датське енергетичне агентство запросило додаткову екологічну експертизу проекту, а не заборонило його. Пізніше прес-служба Датського енергетичного агентства також уточнила, що не може підтвердити, що відомство сказало "ні" проекту Nord Stream 2".

Прояснити ситуацію і розібратися, що означає рішення датської влади, допомогли фахівці.

На думку директора спецпроектів Науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, позиція Данії визначена зміною національного законодавства, яка сталася понад рік тому. Саме тому Nord Stream 2 запропонував затвердити маршрут в обхід територіальних вод Данії. Правда, консультації затягнулися. І нинішнє рішення датської влади теж не остаточне.

"Оскільки Данія в кінці 2017 року змінила національне законодавство про використання континентального шельфу, компанія Nord Stream 2 запропонувала її уряду затвердити маршрут за межами датських територіальних вод. Він обходить острів Борнхольм з північного заходу. Відповідну заяву на екологічну оцінку було подано влітку 2018 року. Ці документи були оброблені усіма зацікавленими сторонами. Консультації повинні були завершитися в грудні-2018, проте затягнулися. Зараз компанія Nord Stream 2 повинна врахувати їх результати, поширивши і уточнивши екологічну оцінку. Однак, не думаю, що це триватиме довго або стане перешкодою для подальшого будівництва трубопроводу", – пояснив Геннадій Рябцев.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук погоджується, що Данія не вплине на реалізацію проекту газопроводу з РФ до Німеччини в обхід України. І передбачає: Данія також буде брати газ з цієї "труби", так як активний розвиток альтернативної енергетики все ж не дозволяє їй відмовитися від традиційних енергоносіїв.

"Позиція Данії обумовлена політичними відносинами з США і НАТО. Навколо "Північного потоку – 2" є конфлікт між США і Росією. У них інтерес до китайського ринку. Росія проклала туди трубопровід "Сила Сибіру", в цьому році повинні розпочатися поставки трубопровідного газу, він дешевший від LNG-газу, а США хоче постачати LNG-газ до Китаю. І вони його туди постачають уже. Росія і США не можуть поділити ринок Китаю. "Північним потоком – 2" США шантажує Росію, щоб схилити до консенсусу по Китаю", – вважає Юрій Корольчук.

До речі, Данія не змогла назвати терміни остаточного вердикту по "Північному потоку – 2". Енергетичному агентству країни ще доведеться провести аналіз інформації, що надасть Nord Stream 2 AG, після цього пройдуть слухання.

Втім, як підкреслюють в "Нафтогазі", йдеться про маршрут на південному сході від острова Борнхольм. Цей маршрут проходить не територією Данії, а лише її територіальними водами. Мови ж про північно-західний маршрут вже немає, тож, скоріше за все "Північному потоку – 2" доведеться змінити плани.

Раніше повідомлялося, що Данія може уповільнити будівництво "Північного потоку – 2". У разі, якщо Копенгаген заборонить прокладати трубопровід через територіальні води Данії, виконання російського проекту виявиться дорожчим.

Джерело: Сегодня

"П*рдіти в Стромовці": Фіцо знецінив словаків, які зібрали €4 млн на боєприпаси для ЗСУ

понеділок, 29 квітень 2024, 20:42

Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо спробував знецінити ініціативу словаків, які зібрали чотири мільйони євро на боєприпаси для України. Про це повідомляє Noviny Plus, передають Патріоти України. Фіцо заявив, що зібрані мільйони нібито не змінять підсумково...

"Загроза для життя й здоров'я": В угрупованні військ Хортиця розповіли про причини відходу з Бердичів

понеділок, 29 квітень 2024, 20:14

Сили оборони відійшли з Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки на більш підготовлені та захищені позиції, щоб уберегти особовий склад. Про це повідомив спікер ОСУВ Хортиця Назар Волошин у коментарі "Донбас Реалії", передають Патріоти України. За його сл...