Штурм бази аль-Ваттійя в Лівії триває. В Іраку ІДІЛ знов набирає сили. У Сирії асадити підбили два турецьких бульдозери. Іран перекидає свою техніку на російську базу "Хмеймім"

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 6 травня 2020 року

Лівія: За вчора добитися повної зачистки авіабази аль-Ваттійя лівійській армії не вдалося, але як повідомляє командування це була лише перша фаза широкомасштабної атаки. Станом на вчора, сили законного уряду укріпилися на рубежі головних воріт бази – КПП «Зреар» та охопили базу в півкільце. Саме КПП знаходиться в 3 кілометрах від житлової зони аль-Ваттійя та в 6 кілометрах від будівлі штабу та адміністративної зони.


Загалом задіяних сил УНЄ в операції близько 500 озброєних пікапів з екіпажом та десантом, плюс підтримка з повітря. І на сьогодні підтягнули міномети та артилерію. Втрати серед бійців УНЄ станом на вчора склали 14 мучеників.

Бійці закріпилися в бетонних укріплених ангарах бази, де до цього перебували хафтарівці, залишивши по собі свою техніку.

Другий етап звільнення бази, розпочався з ранку. Всю ніч ударні БПЛА були активні в повітрі і сковували переміщення найманців, завдаючи їм відчутних втрат. І як стає зрозуміло з невеличких повідомлень, сили лівійської армії дещо змінили напрямок основного удару і успішно просуваються по території бази, обмежуючи контроль та мобільність хафтарівців.

Але інформаційне, яскраве, майже щохвилинне висвітлення операції, неприємно вразило командування УНЄ і вони прийняли заходи по блокуванню доступу до Інтернету в місяцях боїв. Тому далі, поки що, буду спиратися лише на офіційні заяви прес-служби лівійської армії.

У хафтарівських найманців втрати під час оборонних боїв за базу виявилися більш значними. Крім втрати 17 одиниць техніки разом з екіпажами (4-и з них БТР), був ліквідований командувач базою (повідомляв вчора), а потім і його заступники Муханнад Грера та Айман Аль-Тумі. Вони були вбиті ударами БПЛА. Удари поцілили по скупченням піхоти противника.

Скоріш за все процес викурювання хафтарівців з бетонних укріплень та ангарів адміністративної частини бази може затягнутися на деякий час. Тим більше надію оточеним дав Хафтар, відправивши велике підкріплення з Бенгазі для розблокування аль-Ваттійя. Тому припустимо, що рішучість військ ЛНА, які знаходяться на самій базі буде повністю залежна від спроможності підкріплення прийти на допомогу. Втрата бази для Хафтара рівнозначна втраті контролю на всій західній частині Лівії.

На інших фронтах лівійської війни відбувається відносне затишшя. Хоча висока активність Bayraktar зберігається і їх удари вже дістають до району Завії, це на схід від аль-Ваттійя, де були знищенні ще два озброєнні пікапи ЛНА.

Хафтарівці продовжують спроби відволікти силу УНЄ на другорядних напрямках, ведуть хаотичні обстріли, в т.ч. по мирним кварталам Тріполі. Вчора, один з таких снарядів розірвався в житловому будинку в районі Аль-Хадба. Загинули двоє мирних жителів. Загиблі – молода сімейна пара, їх неповнолітній син важко поранений.


Триває і процес розпаду Хафтарівської коаліції . Прибічники узурпатора примушували племена з міста Бані Валід, який фактично вже став передовою, до участі в бойових діях на своєму боці. Розпалювали розбрат та племінні розбіжності між містами західного регіону. Місцеві шейхи відкинули ці спроби і закликали бойовиків ЛНА залишити місто.

У відповідь на це, Хафтар зі вчора розпочав жорстокі репресії проти своїх противників у Бані Валід. Повідомляють про перестрілки в самому місті. Про вбитих з обох сторін та арешти впливових жителів.

Очільник МВС визнаного ООН Уряду Національної Єдності (Згоди) Лівії Фатхі Башага заявив, що інвестиційна структура, пов’язана з лідером незаконних хафтарівських угруповань зі сходу, замішана у спільному наркотрафіку разом з режимом асада в Сирії.


За його словами, в минулому місяці на кораблі EGY CROWN, який пришвартувався в єгипетському Порт-Саїді, були конфісковані 4 тони наркотиків, захованих в тарі для молока. Морське судно прямувало з Сирії в лівійський порт Бенгазі. Вантаж належав якомусь бізнесмену, наближеному до сирійського режиму, який внесений в список санкцій США і ЄС.


Ірак: А поки іракські чиновники за іранські гроші борються в американцями у своїй країні, Ісламська держава значно відновила свою боєздатність. Проіранські шиїтські угруповання виявилися нездатними протистояти активізації терористів. Проамериканські сили, разом з Міжнародною коаліцію зменшили свою присутність у регіонах та кількість активних операцій. Результат як то кажуть – на лице.

Зі вчора, іділівцями була вчинена спроба взяти штурмом в’язницю «Аль-Імам аль-Гаді» під Самаррою. Поки не вдало. І рано вранці, реактивними ракетами був обстріляний міжнародний термінал Багдада. Було зафіксовано 3 влучання. Іракська поліція швидко виявила місце запуску ракет.



Сирія: Вчора ввечері стався кричуща провокація з боку сил режиму до турків. Два турецьких бульдозери були знищені пострілами ПТРК біля міста Афес, що поруч з Саракібом. В результаті дві машини знищені, відомостей про поранених або убитих серед турків поки не надходило.

Отже це перша ескалація між Туреччиною і режимом з моменту укладення т.зв. перемир’я. Причому сталася вона одноосібно з боку САА. І в мене вже складається враження, що під час позавчорашнього виступу президент Туреччини, кажучи про те, що турецькі військові терпіти провокації більше не будуть, йшлося не лише про північ Сирії, а й про Ідліб.

Що особливо примітне, що саме сьогодні відбулася річниця з дня початку наступальної військової операції сил режиму проти вільного Ідлібу. У підсумку повстанцями втрачено 2800 км² території, 3155 вбитими. Асадити втратили не менше 2840 чоловік.



А поки асад всіма силами намагається спровокувати чергову бійню, сирійський фунт продовжує своє дефляційне піке. На сьогодні його курс склав вже десь 1400 фунтів за один зелений. Нагадаю, що новий рік сирійська валюта починала за курсу 1150 до 1.

Ізраїль: Надходять повідомлення про нібито скорочення військової присутності Ірану в Сирії. Навіть виведення сил з деяких баз. Хоча скоріш за все це рано чи пізно станеться, бо Ізраїль оголосив нову стратегію протидії Ірану і вже ніхто не зможе переховувати іранських бойовиків безкарно. На малюнку місця ударів “невстановлених” літаків ізраїльських ВПС з початку року.


Але ще надійшла новина, про те що Іран почав використовувати російську базу «Хмеймім» з дозволу рашки проти Ізраїлю. Кажуть, що 4 травня Іран здійснив перекидання військової техніки на територію авіабази вс рф «Хмеймім». Дана інформація підтверджується системою відстеження польотів Flyradar. І якщо бути послідовним, то я зважусь на лише одне питання до ізраїльських льотчиків: «Коли?».

Джерело



Опублікував: Андрій Савчук

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...