Скандальна норма: Чому чоловікам за кордоном не продовжують закордонних паспортів - пояснення консула й адвоката

Припинено прийом нових заяв на вчинення консульських дій від певної категорії українців, а саме чоловіків, віком 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном. Виняток становлять лише оформлення посвідчення особи на повернення в Україну. Такі дії є тимчасовими. Про це у відповіді на запит "Еспресо.Захід" розповів консул України в Ґданську Олександр Плодистий, передають Патріоти України.

Обмеження тимчасові, надзвичайних ситуацій не стосуються

"Запроваджені обмеження не застосовуватимуться у разі, коли фактичним отримувачем послуг є не сам заявник, а його неповнолітня дитина, чи підопічна особа (оформлення паспорту для виїзду за кордон дитині/підопічній особі, реєстрація набуття дитиною громадянства України за народженням, реєстрація народження дитини тощо)", – йдеться у відповіді.

Консул зазначив, що через прийняття нового закону про мобілізацію знадобилася "міжвідомча інформаційна взаємодія", тому з 23 квітня МЗС повідомило про тимчасове припинення вчинення консульських дій щодо чоловіків віком 18-60 років. У консульстві наголосили, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня 2024 року, буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі, у тому числі подані до цієї дати заяви на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

У зв'язку з новими правилами у консульстві не очікують великої кількості звернень. "Рішення про призупинення процесу надання консульських послуг визначеній категорії громадян є тимчасовим кроком. Тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій, пов'язаних з громадянами України за кордоном. У разі надзвичайних ситуацій (ДТП, затримання, стихійні лиха), співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі", – повідомили у консульстві України у Ґданську.

Адвокат: люди за кордоном нічого не порушили

Про нові правила роботи дипломатичних представництв України за кордоном у ефірі Еспресо розповів адвокат Олег Мицик.

Він так само підтвердив, що йдеться не про обмеження консульських послуг, а лише один їх сегмент із тих, що надають у консульствах. А саме – видача за кордоном закордонного паспорта.

"Це те нове, що було введено під час повномасштабного вторгнення. Усі інші консульські послуги, як от одруження, пошук документів чи нотаріальне доручення – продовжують діяти. Підзаконним нормативним актом обмежили експериментальний порядок. Це рішення Кабміну не стикується з нормами закону, які наберуть чинності", – зазначив Мицик.

Закон про мобілізацію, додає він, буде дуже болючим для великої кількості людей, але він не дасть ефекту. "От, наприклад, якщо б там йшлося про збільшення мобілізаційного контингенту на 50 тисяч громадян… Але, я думаю, очевидно, що він не призведе до цього. От дивіться, ці люди, яких всюди показують, зараз за кордоном і прийшли продовжити не сьогоднішній паспорт, а той, який через рік закінчується. Це люди, які все планують і хочуть уникнути контактів з державою під час ще більш гострої фази", – пояснив він.

Як зауважує адвокат, є різні українці, які в різний час виїхали за кордон. У ст. 26 Закону про військовий обов'язок та військову службу до сьогоднішнього дня норма каже, що військовий облік людей, які перебувають на обліку консульському, не ведеться. Тобто ці люди взагалі нічого не порушили.

"В законі, який набуде чинності 18 травня написано – видача закордонного паспорта проводиться за наявності військово-облікового документа. Тобто людина, яка законно перетнула кордон і має актуалізований військово-обліковий документ, він також випадає за сферу цих послуг. Тому, ця норма є дуже огульна. Думаю, що з цього приводу, можливо хтось буде оскаржувати постанову Кабінету Міністрів, але зараз це зовсім інша історія", – підсумував адвокат.

"Геноцид російськомовного населення": Словацький політик зустрівся з послом РФ та підтримав пропаганду Кремля

четвер, 16 травень 2024, 20:16

Посол Росії в Словаччині Ігор Братчиков в середу, 15 травня, таємно зустрівся у словацькому парламенті з депутатом від правлячої партії "Smer" Тібором Гашпаром, аби обговорити війну в Україні та кібербезпеку. Про це пише Euractiv, передають Патріоти Ук...

Шукають незгодних із окупацією: Росіяни створили "антитерористичну комісію" на ТОТ

четвер, 16 травень 2024, 20:01

Росіяни створили на тимчасово окупованих територіях псевдоправоохоронне об’єднання - "антитерористичну комісію" і шукають у соцмережах незгодних з окупацією. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров, передають Патріоти України. "Хочуть трим...