Скорегувати баланс сил на Чорному морі: Американці запропонували озброїти "зграю" Mark VI, котрі передають ВМСУ, сотнями протикорабельних ракет. Рішення треба приймати швидко

16 катерів Mark VI, згідно міждержавної угоди, мають надійти Україні в рахунок військової допомоги США. Це досить нова розробка: по тоннажу, швидкості, автономності плавання перевищують артилерійські катери класу "Гюрза М" від "Кузні на Рибальському"

США повністю схвалили продаж України катерів Mark VI

Озброєння патрульних катерів типу Mark VI легкими протикорабельними ракетами можливе та очікує рішення від Міністерства оборони України, повідомляють Патріоти України з посиланням на «Думская». По цьому питанню зараз йдуть активні консультації, проте ініціатива в оснащенні катерів американськими легкими протикорабельними ракетами має йти від Офісу президента та Міністерства оборони.

Озброєння Mark VI ракетами: рішення за Україною

Українська сторона має прийняти швидке рішення, аби майбутні катери Mark VI, що передаються нашій країні, були оснащені ракетами ВGM-176B Block II (Griffin B).

Технічно їх встановлення не є проблемою та вже відпрацьована технологія розміщення по дві пускові установки з 12-ма ракетами Griffin B у кожній. Тобто один Mark VI зможе нести до 24 легких протикорабельних ракет.

AGM-176 Griffin. Фото з відкритих джерел

Спочатку планувалось посилити катери легкими протикорабельними ракетами європейського виробництва, але згодом у США запропонували свій виріб.

Окрім озброєння патрульних катерів типу Mark VI, за відповідного рішення такими ракетами можуть бути оснащені вже наявні на озброєнні патрульні катери типу Island – «Слов’янськ» та «Старобільськ», а також ще три, котрі Україна отримає наступного року.

BGM-176B Griffin B (Block II) являє собою високоточну твердопалевну ракету довжиною 1,1 м зі стартовою вагою 20 кг. Комбінована система наведення включає інерційних блок, систему корекції по GPS і лазерну полуактивну головку самонаведення. Дальність стрільби Griffin B (Block II) Ефективна дальність стрільби ракетами Griffin B з морських суден складає 4-4,5 км. При цьому ураженню доступні цілі, що мають швидкість до 70 вузлів, - то є будь-який плаваючий засіб.

Ракети ВGM-176B Block II (Griffin B) виготовляються з 2008 року компанією Raytheon, у 2013-у їх почали встановлювати на патрульні катери типу Cyclone ВМФ США . Наразі США є єдиним оператором цього озброєння та Україна стала першою, кому запропонували Griffin B на експорт.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...