Скрепи вміють "переконати": Байден обмірковує можливість відключення Росії від SWIFT

Відповідні кроки повинні привести до високих економічних, фінансових або технологічних втрат Росії.

Команда обраного президента Джо Байдена розглядає кілька варіантів заходів, щоб покарати Росію за передбачувану роль в безпрецедентній хакерській атаці, яка торкнулася американського Мінфіна, міністерства торгівлі, Держдепартаменту, а також низки державних агентств. Як тільки Байден вступить на посаду, щодо Росії можуть бути застосовані різні заходи - від кібератак на російську інфраструктуру до фінансових санкцій. Про це повідомили Reuters джерела, знайомі з планами, інформують Патріоти України.

Відповідні кроки повинні привести до високих економічних, фінансових або технологічних втрат Росії, підкреслив один зі співрозмовників агентства. Мішенню для потенційних фінансових санкцій Мінфіну США може стати Служба зовнішньої розвідки, сказав Едвард Фішман з Атлантичної ради, який працював над санкціями проти РФ в Держдепартаменті у президентство Барака Обами.

З СЗР, за даними спецслужб, пов'язані хакери, які діяли від імені російського уряду і зламали системи не тільки держструктур, а й ряду приватних компаній. За даними Bild, в їх числі могли опинитися німецькі Siemens і Deutsche Telekom.

Більш ефективними можуть бути санкції проти російських держкомпаній і бізнес-імперій олігархів, пов'язаних з президентом РФ Володимиром Путіним, вважає Фішман, додаючи: «Символічних (заходів) не вистачить. <...> Треба, щоб російські знали, що ми даємо відсіч».
Не символічною, рішучою мірою, може стати відключення Росії від системи SWIFT, сказав Джеймс Ендрю Льюіс, експерт в області кібербезпеки з Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні. Деякі пропозиції щодо санкцій можуть нанести удар по фінансових інтересах або інфраструктурі країн, дружніх Сполученим Штатам, повідомило виданню джерело, знайоме з обговоренням в команді Байдена.
Йдеться насамперед про ЄС, де Росія займає близько третини газового ринку і майже чверть нафтового, а також про глобальні інвестфонди, які, згідно зі статистикою ЦБ, тримають 27% російського державного боргу. Байден обіцяв відновити співпрацю з союзникам і більш ефективно проводити консультації з чутливих питань, і можливі антиросійські санкції стануть перевіркою на міцність для цих слів, говорить джерело Reuters.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...