"Слуга народу" поводиться, як "Партія регіонів" в 2014-му: Правник звернув увагу на головні помилки Зеленського

Міністр МВС Аваков як більш досвідчена у політиці людина зайняв набагато вигіднішу позицію.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков опинився в кращій позиції, ніж президент Володимир Зеленський, каже в інтерв'ю правник Віктор Чумак, передають Патріоти України.

20 березня під Офісом президента відбулася акція в підтримку ув'язненого громадського активіста Сергія Стерненка. Тоді розмалювали фасад, запалювали фаєри, вибили скло у дверях ОП, запускали феєрверки. Протест під ОП відбувався втретє.

Чому протест набув такого характеру?

В країні є проблема. Це не реалізований ще з Майдану запит - справедливий суд. На Порошенка з приводу цього не було таких наїздів. Тому що тоді було інше питання - вижити в умовах російської агресії. Питання щодо судів відклалося на потім.

Але ж проблема не щезла. Більше того, вона загострилася – через рішення Конституційного суду, ОАСКу, "плівки Вовка" (голову Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка підозрюють у створенні злочинної організації, спробі захоплення державної влади. — ред.).

Західні партнери кажуть: поки не буде нормального суду - гроші не отримаєте, інвестор до вас не прийде. "Я ваш вирок" говорив Зеленський Порошенкові на виборах. Зараз Зеленський теж стає частиною системи.

Раз відбулася акція, другий. Влада ігнорує, робить вигляд - це все фігня, нічого слухати не будемо. Замість того, щоб вирішувати проблему, "слуги" починають розказувати: а давайте поговоримо якими повинні бути мирні збори, а це ж некрасиво будинки обмальовувати.

Буде подальше напруження?

Якщо не буде вирішення проблеми з судовою реформою. В країні є дві серйозні проблеми, які не дають розвиватися. Номер один - суди. Номер два - олігархи, вирішується через проблему номер один.

Реакція партії влади на ці події адекватна?

Вони реагують точно так само, як Партія регіонів 16 січня 2014 року (Верховна Рада підніманням рук ухвалила пакет "диктаторських законів". Їх подавали "регіонали". Містили низку положень, що обмежували права протестувальників. – ред.) - а давайте врегулюємо мирні збори. Ну це ж маячня сивої кобили. Це говорить про те, що у цих людей немає політичної пам'яті.

Якою мала би бути реакція влади?

Зеленський вийшов, сказав би: розумію - судова влада погана. Я подаю інший проєкт закону, а не той імітаційний 3711-д, який лежить у Верховній Раді. Подаю, визначаю, як невідкладний, ухвалити на цій позачерговій сесії. Давайте, вперед хлопці. Зробимо так, як радить громадянське суспільство, міжнародні партнери. Побудуємо справедливу систему українських судів, де будуть працювати виключно доброчесні судді. Так говориш із суспільством - люди плескають в долоні і носять на руках.

Чому протести ігнорують?

Кожен президент думає, що він хитріший всіх на світі. Петро Олексійович думав, що він хитріший. Казав: зроблю судову реформу. Але змін в країні вона не дала. Зробив суди під себе. На їх формування впливали через Вищу раду правосуддя. Суди стали останнім прихистком олігархів, влади. Суди, як були недоступними, так і лишилися. Як були несправедливими, недоброчесними - так їх і сприймає суспільство. Нічого не змінилося.

Тепер Зеленський теж не хоче реагувати, йому розказують: які тільки втратимо вплив на суддів – все капець, повний гаплик. І Зеленського з'їла та ж сама система. Подається законопроєкт, за яким суди знову формуватиме просякнута духом клановості, непотизму і корупції ВРП. Відбувається імітація. Граються в ігри - я розумний, ви - дурні.

На що розраховує Зеленський?

Розраховує на Єрмака, Татарова, Авакова. Які щось зроблять і воно саме розсмокчеться.

Заступник міністра внутрішніх справ Геращенко назвав Порошенка зацікавленим у провокаціях. Чому йдуть такі заяви?

Більш за все в цьому зацікавлений Аваков. Наляканий президент – це знахідка для міністра внутрішніх справ. Цим користується практично вся опозиція. Кожен буде шукати свої вигоди. Порошенко казатиме - от бачите, реформу не зробили, готовий брати всіх на поруки.

Однією з вимог мітингувальників була відставка генеральної прокурорки Ірини Венедіктової? Її звільнять?

Якщо звільняти, то треба ставити антипода. Якщо ж такого самого, то суспільство скаже: знову нас намахуєш. Антиподом був Рябошапка, його прибрали рік тому. Аваков від нього був не в захваті, Баканов. Зробили так, щоб болото стояло і в ньому ніхто не копирсався. Поставили Венедіктову. Ніхто не хоче її міняти, бо парламент став болотний, "слуги" знайшли із нею спільну мову.

Як далі найімовірніше діятиме президент, міністр внутрішніх справ?

У Авакова хороша позиція. Він скаже: я не буду кидати туди Нацгвардію, люди мирно протестують, ніхто не постраждав. Я не хочу мати лаври Захарченка чи білоруського міністра внутрішніх справ. Вирішуйте питання, які ставлять перед вами, це політика.

А ось у Зеленського - погана. Бо причина залишається. Поки не зрозуміє, що причина - не Стерненко, не Аваков, не Порошенко, а погана судова система і запит, який залишився в суспільстві, про те що судову систему треба реально міняти, а не імітувати її зміни. Доти буде стикатися з такими подіями і не знати, як на них реагувати. І розказувати, що це знову Порошенко, "соросята", рептилоїди, інопланетяни - всі у змові. А в нас - все добре.

Джерело: Gazeta.ua

"Крах плана бандеровского недоумка": Медведєв розкритикував Саміт миру, який організовує Швейцарія

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:17

Заступник голови радбезу РФ Дмитро Медведєв розповів, яку користь для Росії він вбачає у Глобальному саміті миру, запланованому на червень цього року. Про це він розповів підписникам у Telegram, передають Патріоти України. "Користь потрійна. По-перше, ...

Ціна нашого тепла та світла: Скільки енергетиків постраждали від атак на ТЕС із початку війни

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:06

З початку повномасштабного вторгнення внаслідок атак російської армії на теплоелектростанції ДТЕК було поранено 51 енергетика, троє загинули. Про це повідомив генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв у Facebook 3 травня, передають Патріоти Україн...