Справа Курченка: ГПУ оголосила підозри оточенню Порошенка, - ЗМІ

Генеральна прокуратура України завершила розслідування проти олігарха Сергія Курченка. У зв'язку з цим вона оголосила підозри й екс-голові Адміністрації президента Борису Ложкіну, і колишньому голові Національного банку Валерії Гонтарєвій, і чинному заступнику голови Адміністрації президента Олексію Філатову, Всіх їх підозрюють у причетності до відмивання мільярдів гривень "сім'ї" Віктора Януковича, пише Forum Daily, повідомляють Патріоти України.

Пізніше цю інформацію в коментарі УНІАН підтвердив заступник голови департаменту міжнародно-правового співробітництва в ГПУ, голова відділу процесуального керівництва щодо кримінальних проваджень Костянтин Кулик. "Так, я підтверджую, що такі підозри були оголошені", — сказав він.

У той же час прес-секретар Бориса Ложкіна Марина Попова повідомила, що він не знає про підозру. "Зв'язалася з Борисом (він за кордоном у справах), він не в курсі. На допити його не викликали. Будемо розбиратися", — пояснила Попова.

Зокрема, Курченку інкримінують масштабні розкрадання: шляхом підроблення документів і різних фінансових махінацій у "Нафтогазу України", "Укрнафти" і "Укргазвидобування" він вкрав скрапленого газу та грошей на суму понад 2 млрд грн (за курсу приблизно 8 грн/$), також у "Нафтогазу", за версією слідства, Курченко відібрав 5 млрд гривень.

Під розслідування справи Курченка потрапив і одіозний екс-міністр екології Микола Злочевський. Прокуратура винесла йому підозру "за фактом сприяння злочинній організації та легалізації (відмиванню) коштів на суму $36 млн" під час здійснення операцій купівлі-продажу Херсонської нафтоперевалки, а також фінансових операцій з використанням компаній Burisma Holdings Limited. Нагадаємо, що членами її ради директорів є син екс-віце-президента США Джо Байдена Хантер Байден, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, пасинок екс-держсекретаря Джона Керрі Девон Арчер й інші. Також схеми Злочевського стосувалися oфшорних компаній Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, Rosemont Seneca Bohai LLC, де Хантер Байден є бенефіціаром.

У не менш суттєвих фінансових зловживаннях підозрюються Ложкін, Гонтарєва і Філатов. Фігурантами справи також є співвласники інвесткомпанії ICU Костянтин Стеценко і Макар Пасенюк. Гонтарєву разом зі Стеценком підозрюють у "сприянні злочинної організації і сприянні в незаконному заволодінні чужим майном" — грошовими коштами ПАТ "Аграрний фонд" на загальну суму 2,069 млрд грн, шляхом укладення АТ "Брокбізнесбанк" липових договорів купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики з "Аграрним фондом" за договорами прямого РЕПО з Національним банком

Екс-голові Адміністрації президента Ложкіну і заступнику голови Адміністрації президента Філатову оголосили підозру за фактом сприяння злочинній організації та легалізації (відмивання) грошових коштів в розмірі понад $440 млн, отриманих шляхом операцій купівлі-продажу майнових та корпоративних прав групи компаній "Український Медіа Холдинг".

Фактично, за версією слідчих ГПУ, зазначені особи забезпечили легалізацію і виведення з-під арешту значних капіталів і активів Курченка.

Усього на сьогодні в рамках розслідувань злочинів оточення колишнього президента-утікача Віктора Януковича оголосили підозри 98 особам, в тому числі, 12 вищим посадовим особам центральних органів виконавчої влади, а також Нацбанку і шістьом керівникам обласних держадміністрацій.

Рейтинги не суттєво: "Якщо не буде телемарафону, то виникне медіахаос", - радник Єрмака Лещенко вимагає СБУ розібратись з критиками медіапроекту ОП

вівторок, 30 квітень 2024, 0:52

Скандальний діяч запевняє, що всі хто критикує інформаційну політику його з Єрмаком медійного дітища - або запроданці, або корисні ідіоти Кремля. Радник глави Офісу Президента Сергій Лещенко, екс-нардеп та ситуативний залізничник запевняє, що без телем...

Бронетехніка та боєприпаси: Німеччина передала нову партію військової допомоги ЗСУ

вівторок, 30 квітень 2024, 0:15

Німеччина відзвітувала щодо нового пакета військової допомоги для України, до якого увійшли додаткові засоби протиповітряної оборони, снаряди й бронетехніка. Про це повідомляється на офіційному сайті німецького уряду в понеділок, 29 квітня. До списку у...