Списують все на Китай: В ЄС, незважаючи на санкції, захотіли відновити співпрацю із Росією

У Європейському союзі заговорили про можливе відновлення співпраці з Росією у низці економічних областей, щоб врівноважити надмірний вплив Китаю, передають Патріоти України.

"Ми спостерігаємо за відносинами Росії та Китаю у рамках тієї логіки, що ми всі стали уважніше придивлятися до Китаю в останні роки на тлі підйому цієї країни на світовій арені і зростання її економічного впливу", – повідомив посол ЄС у РФ Маркус Едерер в інтерв'ю "Известиям".

При цьому, за його словами, Росія зробила свій поворот до Китаю відносно пізно. "Наведу загальні цифри. Для Євросоюзу Китай – другий найбільший торговий партнер, а ми для них (як і для Росії) – перший. Торгівля Євросоюзу з Росією в три рази перевищує обсяг російсько-китайської торгівлі. А якщо подивитися на прямі іноземні інвестиції, то обсяг накопичених інвестицій ЄС у Росії становить €200 млрд, а Китаю – €3 млрд", – резюмував Едерер.

Нагадаємо, що 29 грудня 2018 року набуло чинності рішення Євросоюзу щодо продовження економічних санкцій проти Росії.

Обмежувальні заходи проти РФ спрямовані на фінансовий, енергетичний та оборонний сектори, а також на сфери, пов'язані із виробництвом товарів подвійного призначення.

Також проти Москви діють такі санкції:

  • обмеження доступу до первинного та вторинного ринків капіталу ЄС для 5 основних державних фінансових інститутів і їхніх контрольних дочірніх компаній, створених за межами ЄС, а також для трьох найбільших російських енергетичних і трьох оборонних компаній;
  • заборона на експорт та імпорт зброї;
  • заборона на експорт товарів подвійного призначення для військових цілей або кінцевих споживачів у Росії;
  • обмеження доступу Росії до деяких чутливих технологій і послуг, які можуть бути використані для видобутку й розвідки нафти.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...