США могли залишилитися без президента: Як Рональда Рейгана ледь не вбили рівно 40 років тому

30 березня 1981 року Рональд Рейган, який вступив на посаду двома місяцями раніше, вийшов з готелю «Вашингтон Хілтон», але не встиг сісти в лімузин: молодий чоловік, який терпляче чекав біля входу, вийняв пістолет 22-го калібру і вистрілив йому прямо в груди, інформують Патріоти України.

Чоловік встиг натиснути на курок ще п'ять разів, перш ніж агенти Секретної служби схаменулися і збили його з ніг. Куля пройшла в міліметрах від серця Рейгана, і лише термінове хірургічне втручання врятувало його від смерті.

Крім Рейгана, постраждали ще три людини. Поліцейському Томасу Долаханті куля ледь не пронизала хребет. В груди був поранений агент Секретної служби Тімоті Маккарті. Ці двоє одужали. Прес-секретар президента Джеймс Брейді отримав поранення в голову і залишився калікою.
Як з'ясувалося пізніше, в день замаху країна стояла на межі конституційної кризи: віце-президент Джордж Буш-старший в столиці був відсутній, і повноваження глави держави до його прибуття взяв на себе державний секретар Олександр Хейг. (Згідно із законом 1947, якщо ні президент, ні віце-президент не можуть виконувати своїх обов'язків, пост глави держави займає спікер Палати представників; якщо і він не в змозі зробити це, вакансія переходить до тимчасового президента Сенату. Держсекретар четвертий в цій черзі).
Заарештований на місці злочину 25-річний Джон Хінклі, як з'ясувалося в ході слідства, відкрив вогонь по президенту не з ідеологічних чи політичних мотивів і не за завданням будь-якого іноземного уряду або терористичної організації. Хінклі був закоханий в юну тоді Джoді Фостер, яка зіграла роль малолітньої повії Айріс у фільмі Мартіна Скорсезе «Таксист». Хінклі наслідував герою картини, якого грає Роберт Де Ніро, в їжі, одязі і манерах, одного разу в мотелі назвався його ім'ям (Тревіс Бікл). Фільм Скорсезе вийшов в 1976 році. Мабуть, з цього часу Хінклі задумав повторити «подвиг» кінематографічного таксиста. На суді звинувачення представило відеозапис візиту президента Картера в Огайо в 1980 році - на стоп-кадрі в натовпі можна ясно розрізнити обличчя Хінклі. У тому ж році він дізнався з преси, що Джоді Фостер, якій тоді виповнилося 19 років, поступила в Єльський університет. Вирішивши, що це чудова нагода познайомитися з нею, Хінклі відправився в Нью-Хейвен, штат Коннектикут, де знаходиться університет, і негайно після приїзду подзвонив Фостер. За першим дзвінком пішли інші. Фостер, зрозумівши, що має справу зі сталкером, незабаром стала кидати трубку. Тоді Хінклі перейшов на листи. Останнє послання було відправлено за лічені години до замаху. У ньому Хінклі, подібно гетевському Вертеру, прощається зі своєю коханою, оскільки очікує, що при спробі вбивства Рейгана він буде убитий сам. Задум замаху в листі розкритий повністю.

Суд визнав Хінклі неосудним і ухвалив ізолювати його від суспільства в психіатричній лікарні Святої Єлизавети у Вашингтоні. Він вийшов на свободу в 2016 році.

"Створити пусті міста, пусті міста легше займати": Козій пояснив, що стоїть за нагнітанням чуток про плани РФ на Одесу

п’ятниця, 3 травень 2024, 8:30

Останніми днями війська РФ посилили атаки на Одесу - по місту бʼють балістичними ракетами. Першочергова мета таких дій ворога - не окупація міста, а створення в ньому таких умов, аби люди з нього тікали, передають Патріоти України. Про це в інтервʼю OB...

Кремль кидає у бій нові бригади: Жданов назвав напрямок головного удару РФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 8:22

Основним завданням російських окупантів може бути розтягування резервів Сил оборони України, заявив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов, передають Патріоти України. "Найімовірніше, саме Авдіївський напрямок вони вважатимуть напрямком голов...