США усе знали, але мовчать? CNN випустило сенсаційний сюжет про спецоперацію із затримання "вагнерівців"

У той час, як в Україні суд зобов'язав ДБР відкрити справу через зрив операції із затримання «вагнерівцев», яких Білорусь передала Росії, а розслідувачі з Bellingcat все ще не оприлюднили фільм про провал операції, журналісти CNN розповіли про роль, яку в цій історії зіграли США, зазначають Патріоти України.

Так, CNN стверджує, що офіційний Вашингтон надавав Україні технічну і фінансову допомогу, і що українських фахівців консультували у Пентагоні. Нагадаємо, що історія із затриманням в Білорусі 32 осіб з досвідом участі у бойових діях, у тому числі й на Донбасі, сталася влітку минулого року. У санаторії під Мінськом білоруські силовики затримали групу, яка чекала на літак для вильоту за кордон, де їм запропонували працевлаштування. Серед них були бойовики, які потрапили у бази даних «Миротворця».

Виявилося, що їх підбирав, пропонуючи роботу, український розвідник, дізнаючися від співрозмовників про їхню участь у бойових діях на Донбасі. Зокрема, про причетність до авіакатастрофи військово-транспортного Ілу, під час якої загинув екіпаж літака та 50 воїнів-десантників. Однак невдовзі після затримання бойовиків ПВК Вагнера передали Росії. В Україні заговорили про провал операції, над якою працювали фахівці кількох країн. Звучала версія, що це сталося через витік інформації з кіл, близьких до вищого керівництва держави. Втім, керівництво спочатку заперечувало сам факт проведення операції.

У матеріалі наводяться слова президента України Володимира Зеленського, який спілкувався з Олександром Лукашенком і висловлював надію на те, що «всі підозрювані у терористичній діяльності на території України будуть передані українській стороні для судового переслідування відповідно до чинних міжнародно-правових документів». Відзначається, що за кілька днів це прохання було відхилене, а вже за тиждень після дзвінка Зеленського Лукашенку затриманих передали РФ.

«Я розумію, що ідея цієї операції була ідеєю, скажімо, інших країн, а не України», — говорив тоді Зеленський в одному з інтерв'ю. Втім, сюжет телеканалу не дає точну відповідь на запитання про те, чи брали США участь в підготовці операції, чи ні. Так, один з американських високопосадовців, на якого посилаються журналісти, заявив, що у Вашингтоні знали про операцію, проте участі в ній не брали, всупереч заявам колишніх співробітників української розвідки.

Шукали інформацію про військові навчання: Румунія заявила, що серед біженців з України "затесалися" російські шпигуни

вівторок, 16 квітень 2024, 21:02

Румунія стала мішенню для мережі російських шпигунів, які намагалися зібрати інформацію про військові навчання та допомогу Україні. Можливі шпигуни потрапили до країни, ховаючись між українських біженців. Про це йдеться звіті Вищої ради національної об...

"Членство України в НАТО корисне тільки для Третьої світової війни": Фіцо зробив чергову скандальну заяву

вівторок, 16 квітень 2024, 20:53

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вважає, що членство України в НАТО «може спровокувати глобальний конфлікт». Про це повідомляє Kresy, передають Патріоти України. При цьому Фіцо припустив «перспективу пошуку примирення з Росією після війни». «Післ...