США зробили дві великі помилки, однак кінець війни в Україні Путіну навряд чи сподобається, - американський військовий аналітик

Минулого тижня у США розглядали надання Україні нового пакету допомоги розміром 40 млрд доларів. Тоді пришвидшену процедуру розгляду цього законопроекту заблокував сенатор Рендал Пол. Та після зустрічі сенаторів із Володимиром Зеленським очікується, що законопроект ухвалять вже цього тижня. Утім з'явилася нова противниця виділення коштів. Цього разу нею стала республіканка Марджорі Тейлор Грін. Чому деякі сенатори виступають проти надання допомоги Україні, що буде із виділенням коштів та як американська розвідка зробила помилкові ставки на початку війни рф проти України - розповів військовий аналітик, старший науковий співробітник інституту європейського політичного аналізу в США, колишній спеціальний радник командувача американських військ у Європі МАРК ВОЙДЖЕР. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

– Видання CNN повідомило, що американська розвідка проводить перевірки через те, що спецслужби помилилися по двох важливих для США напрямках: Афганістан та Україна. З Афганістаном – це про Талібан, можливості опору, програш. Щодо України – то це недооцінка українського спротиву та переоцінка російських потужностей. Як ви можете це прокоментувати?

– Поза сумнівів, це була величезна помилка. На жаль, це теж наслідок аналізів, які дають перевагу не на якість, а на кількість. Що я маю на увазі? Кількість озброєння, що Афганістан приймав від Америки і НАТО. Це величезна кількість зброї і багато років військових тренувань з боку США. Логічно, що аналітики писали, що напевно афганська армія буде триматися. Це було загалом важко – оцінювати та рахувати такі якісні фактори, як, наприклад, бойовий дух афганської армії. Напевно, вони думали, що вони будуть захищати свою країну. Але, як ви знаєте, навіть президент втік з грошима в Дубай і все рухнуло.

Тому, мені здається, коли мова зайшла про Україну, вони теж дивилися на кількість озброєння з боку росії та з боку України. В мене є друзі аналітики, дуже серйозні люди, які розмовляють та читають російською. Вони писали за декілька місяців до війни, що слабкість росії – це міф. Тобто, що росія є дуже сильною. А от виявилося навпаки – вона не має потужної армії. І мені здається, що через такий аналіз - мовляв, Україна не зможе стримати російський напад - Америка не надала вам швидкої допомоги. Зараз такі помилки вже не будуть робитися.

Це такого типу аналітика, яка просто не може оцінювати такі фактори як бойовий дух та єднання нації. У вас реальна країна, реальна нація, реальна армія, народ об'єднаний із владою. В Афганістані це не так. Це реально племінний конгломерат, де часто племена і народи не люблять одне одного. Напевно, росія розраховувала, що якщо Афганістан рухнув так швидко, то й Україна теж розпадеться швидко, влада втече і вони переможуть. Напевно, так вважали і у США. Ми бачили велику кількість російських військ, я бачив мапи для нападу, за якими російські війська мали відрізати лівобережжя України, захопити Херсон, Київ тощо. Це була величезна помилка – такий тип мислення. На жаль, тоді були втрачені моменти, але зараз уже допомога йде – дуже велика й дуже важлива.

– Поговоримо про взаємодію розвідок США та України. Повідомляють, що США не можуть надавати Україні інформацію, яка могла б допомогти у знищенні російського керівництва, зокрема, старшого офіцерського складу та міністрів. Як ви можете це прокоментувати? Чи вони не вдаються до цього, щоб запобігти зростанню напруги між москвою та Вашингтоном?

– Так, зараз у них таке мислення, вони зробили такий вибір. Але я думаю, що тут буде як з персональними санкціями проти путіна. Як ви бачите, санкції розвиваються поетапно, з градацією від менших до більших. Тому якщо війна затягнеться, я не був би здивований, якщо вони почнуть ділитися більш чутливою інформацією. Днями була розмова американського міністра оборони Остіна з шойгу. Мені здається, що там існує таке мислення, що з росією потрібно підтримувати якийсь канал комунікації. Тому на цьому етапі вони не хочуть ділитися такою інформацією, щоб показати росії, що вона ще може відступити. Голос розуму, як кажуть в Америці.

Я не думаю, що це допоможе. Я думаю, що російське керівництво вирішило йти до кінця. Тобто до свого краху. Це реально буде українська перемога. Але американська адміністрація має свою логіку. Та я не буду здивований, що якщо війна продовжиться, вони будуть більше ділитися інформацією.

– Для нас така інформація від розвідки західних країн була б дуже потрібна в разі, якщо б ми оголосили про створення умовного "Моссаду", щоб можна було ліквідовувати воєнних злочинців по всьому світу. На вашу думку, чи може піти західний світ на такий крок? Чи підуть на це Сполучені Штати, Європа, та якою може бути реакція росії?

– Цивілізований світ має вас підтримувати, вам дуже потрібна така організація під час війни і особливо після війни. Коли ваші збройні сили звільнять всі території, весь світ подивиться на ці вбивства, на ці звірства, на цей жах, який російські війська робили там. Це накази вищого керівництва – знищувати не лише майно, людські життя, а й українську ідентичність. Це геноцид, такий як був проти єврейського народу. Ізраїль через багато років після війни все ще шукає воєнних злочинців по всьому світу. Вам теж потрібна така організація.

Я дуже підтримую таку ідею і думаю, що Захід теж буде підтримувати. Російські воєнні злочинці реально загрожують не лише Україні, вони загрожують європейській безпеці та світовому порядку. Якщо вони продовжать існувати, працювати в росії, то за декілька років вони можуть це робити проти інших країн НАТО, Європи та усього світу. Бо ми бачимо, що робили ЧВК "Вагнера" в Африці – який це жах, яка жорстокість та знищення людей. Я думаю, що має бути підтримка, але слід працювати з Міжнародним судом та показати ці злочини. Це допоможе світу звільнитися від агентів путінізму, які загрожують світу.

– Нещодавно сенатор Рендал Пол заблокував законопроект про надання Україні допомоги на майже 40 млрд доларів. Після зустрічі сенаторів із президентом Володимиром Зеленським заявили, що допомогу можуть виділити вже цього тижня. Як ви вважаєте, чому можуть бути такі різкі зміни?

– Дивіться, сенатор Пол завжди давав такі особливі реакції, і не лише коли мова йде про Україну. Він лібертаріанець, це його особлива ідеологія. Я не думаю, що це був антиукраїнський акт, це такий стиль роботи в нього. Він обґрунтував це тим, що в Іраку та Афганістані було багато проблем через надання коштів та відсутності контролю за їх використанням. І він вважав, що в Україні буде так само. Тут є якась логіка, можна сказати, фінансово-політична.

Я думаю, що після розмови з Зеленським він зрозумів, що турбота про американські гроші – це важливо. Але з іншого боку, зараз іде війна, яка забирає життя людей, і своїм голосуванням він затримує цю підтримку.

– З'явилася ще одна противниця виділення цих коштів Україні. Це республіканка Марджорі Тейлор Грін, яка є членом Палати представників США. Що ви про неї можете сказати? Чи небезпечні ці процеси, та чи можуть вони зірвати чи відтермінувати виділення Україні цих 40 млрд доларів, за які Україна має отримати озброєння?

– На жаль, я не бачив цієї інформації. Але можу сказати, що дійсно в Палаті представників є декілька членів Конгресу, які не голосували за підтримку України. На жаль, в Республіканській партії часів Трампа з'явилося таке крило, яке виступало за збереження відносин з росією. Є такі, хто думав, що путін – захисник західної цивілізації.

Я не знаю, як вона це обґрунтувала, але таке голосування може бути як раз через вплив цього проросійського крила. І це абсурд, бо Республіканська партія завжди була партією Рональда Рейгана та найпотужнішою антирадянською силою в США. Це велика перемога для розвідки росії та путіна, що вони створили такий вплив у серці антирадянської партії Америки до нападу на Україну. Сподіваюся те, що зробила ця пані, не вплине на рішення, і ви дійсно швидко отримаєте цю допомогу.

Джерело: Апостроф

Втік із України ще 10 років тому: "Завгоспа" Януковича видворили з Литви

вівторок, 23 квітень 2024, 21:41

Литовська влада видворила з території країни колишнього голову Державного управління справами та одного із соратників колишнього президента України Віктора Януковича Андрія Кравця. Про це повідомляє литовське видання Delfi, передають Патріоти України. ...

Та невже?: Шойгу анонсував появу ППО "нового покоління" у Росії

вівторок, 23 квітень 2024, 21:29

Країна-агресор Росія вже у поточному році матиме на фронті перші зразки зенітної ракетної системи "нового покоління" С-500 у двох модифікаціях. Про це сказав міністр оборони РФ Сергій Шойгу у вівторок, 23 квітня, передають Патріоти України. "Цього року...