Судячи з лінії фронтів, пробити коридор до Маріуполя - це надважке завдання, - експерт

Для деблокади Маріуполя військовим шляхом потрібен широкий контрнаступ Збройних сил України на Донецькому напрямку. Натомість звільнити людей з російського оточення можна спробувати через політико-дипломатичні шляхи за посередництва інших країн. Про це в коментарі ЗМІ розповів Павло Лакійчук, керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія XXI", передають Патріоти України.

"Ситуація дуже важка. Судячи з лінії фронтів, пробити коридор до Маріуполя – це надважке завдання. За цей коридор буде багато втрат, але його можуть закрити з іншого боку і буде два оточення. Не впевнений, що ми зможемо виконати цю операцію зараз. Потрібен наступ на широкому фронті. Можливо, допоможуть якісь політико-дипломатичні кроки. Наприклад, президент Туреччини Ердоган може продемонструвати свою миротворчість і посередництво. Маю на увазі, вивезти цивільних та військових з Маріуполя. Провести таку гуманітарну місію", – говорить Лакійчук.

Багато російських планів поламано через український спротив, додає експерт. "Але рашисти кидають дедалі більше своїх підрозділів у м'ясорубку на Донбасі. І з великими втратами, потихеньку продовжують просуватися. Намагаються частково оточити наше угруповання в зоні Операції об'єднаних сил на Сіверськодонецькому, Лисичанському напрямках. Також рухаються з боку Ізюма, взяли Попасну, бої в Рубіжному. Це дуже небезпечно, б у них ще є сили. Ситуація там дуже напружена", – каже Лакійчук.

Ворога затримує ще й природна перешкода – річка Сіверській Донець, пояснює експерт. "Противник намагався декілька разів створити понтонні переправи. Але їх своєчасно виявляють та знищують. У наших географічних умовах водні артерії допомагають формувати лінії оборони та наступу. Форсування річки – це створення плацдарму для подальшого розвитку успіху. Але це складна операція. І наші військові це розуміють, тому знищують мости та не дають навести переправи", – говорить Лакійчук.

На деяких напрямках українські військові здійснюють контрудари, додає експерт. "На Харківському напрямку контрудари можуть значною мірою вплинути на рух противника на південь від Ізюма, якщо нам вдасться перерізати їх лінії комунікації. Поки є лише така тенденція. На Запорізькому і Миколаївському напрямку йдуть складні бої з різними результатами", – наголошує Лакійчук.

Ситуація напружена довкола Одеси, говорить експерт. "Попри те, що наші військові після ураження "Москви", відігнали противника досить далеко, росіяни хочуть відрізати нас від портів. Намагаються щось робити на острові Зміїний, формується напруженість на Придністровському напрямку. Вони хочуть відрізати нас від моря", – пояснює Лакійчук.

Ракетні удари триватимуть по всій країні, наголошує експерт. "Вони вже дістають зі складів старі ракети, витягують нові – не призначені для ударів по наземних цілях, тому мають великий розхід. Але росіяни і далі руйнуватимуть нашу інфраструктуру, щоб затримати надходження іноземної допомоги. Щоб за цей період досягти якогось успіху на Донбасі", – додає Лакійчук.

Джерело: Gazeta.ua

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...