Судна ходять під ліберійськими прапорами: Російські танкери продовжують доставляти нафту до портів Європи в обхід санкцій

Танкери російської підсанкційної компанії "Совкомфлот" продовжують постачати нафту до портів Європейського Союзу попри санкції. Про це йдеться у розслідуванні організації, яка займається дослідженням випадків корупції та організованої злочинності, передають Патріоти України.

Експерти стверджують, що російська компанія приховала право власності на судна, базуючи дочірні компанії на Кіпрі та в Об’єднаних Арабських Еміратах і плаваючи під прапорами Ліберії.

Росія обходить санкції ЄС

У лютому США та ЄС запровадили санкції проти "Совкомфлоту". Санкції мали період поступового введення, перш ніж набули повної чинності 26 березня для США і 15 травня для ЄС.

OCCRP виявив понад 18 танкерів "Совкомфлоту", зазначених у переліку суден у фінансовій звітності компанії за 2020 рік, які протягом останнього місяця виходили з портів. Кожен з них перевозив паливо в середньому на суму понад 240 мільйонів доларів. Їх переміщення можна відстежувати в режимі реального часу на сайті морського руху.

Коли санкції набули повної чинності, деякі з цих кораблів вимкнули свої транспондери розташування, тому нині їх неможливо відстежити. Серед танкерів "Совкомфлоту", які не вимкнули трекери, було зафіксовано, що один прямував до США на початку травня, а потім його перенаправили до Південної Африки та швидко перейменований.

Як Росія обходить санкції

OCCRP відстежила щонайменше п'ять інших танкерів, які нещодавно прибули з доків в Італії, Данії та Нідерландів навіть після того, як санкції ЄС набули чинності. Хто купує нафту, яку постачає "Совкомфлот", невідомо.

"Совкомфлот" і оператори цих портів обійшли санкцій, оскільки судна ходять під ліберійськими прапорами, а компанія веде операції через дочірні компанії на Кіпрі та в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Дочірня компанія "Совкомфлоту", яка безпосередньо володіє суднами, також базується в ОАЕ, хоча і належить російській державі.

Використання "Совкомфлотом" різних баз і вітрильних прапорів відображає зусилля Росії пом’якшити або уникнути наслідків західних санкцій, вважають експерти.

Нафтове ембарго для Росії

Австралія, Канада та Сполучені Штати Америки ще на початку повномасштабного вторгнення в Україну заборонили імпорт російської нафти. А Велика Британія пообіцяла зробити це до кінця 2022 року.

Після цього ЄС запровадив шостий пакет санкцій, який забороняє закупівлю, імпорт або передачу нафти, що транспортується морем. Але процес буде відбуватись поступово: повністю відмовитись від сирої нафти планують до 5 грудня 2022, від нафтопродуктів – до 5 лютого 2023 року.

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...