Сусіди України побоюються, що Захід піде на "Мюнхенську змову" з РФ, - Politico

Країни-сусіди України побоюються, що Захід може піти на певний компроміс з Росією і повторить сумнозвісну "Мюнхенську змову", яка надихнула Гітлера на військові захоплення в Європі. Про це пише Politico у статті, присвяченій великій конференції з питань безпеки, що стартувала в Мюнхені, передають Патріоти України.

Видання зазначає, що країни колишнього соцтабору мають відпочатку інший і набагато більш болючий погляд на російське вторгнення в Україну, ніж західні європейці.

"Країни, які колись були придавлені російським чоботом, відреагували на війну тим, що психологи називають реакцією на виживання. Вони вважають своє майбутнє нерозривно пов'язаним з Україною, а перемогу Росії — часткову чи ні — також і своєю поразкою", – йдеться в статті.

Автори публікації констатують, що сусіди України будуть тиснути на своїх західних колег з тим, щоб надати Києву військові літаки і більшу кількість танків і в цілому – домагатися розуміння, що війна повинна закінчитися тільки нищівною поразкою Росії.

Видання зазначає, що в наступні два дні, поки йтиме Мюнхенська конференція, західні лідери будуть виголошувати багато промов про єдність і хвалити свою згуртованість. Однак Польщу та інші східноєвропейські країни турбує "дрібний страх", що Західна Європа може втомитися і піде на переговори з Москвою при слушній нагоді. Наприклад, після зміни керівництва в результаті чергових виборів, як цього побоюються у випадку з США.

"Однак центральноєвропейські лідери не бачать цю війну крізь призму передвиборних циклів, і їх нервозність заснована на історії, в тому числі на історії самого Мюнхена", – говорить автор статті, посилаючись на ту саму Мюнхенську змову 1938 року, коли Англія і Франція дозволили Гітлеру відторгнути від Чехословаччини так звану Судетську область.

Видання зазначає, що для східноєвропейців вторгнення РФ в Україну сприймається не як окрема подія, а як частина тривалого історичного процесу – російського тиску зі сходу на захід.

"Занепокоєння підкріплене непохитною історичною тривогою, а путінське вторгнення в Україну, поряд з жахами Бучі та Ірпеня, викликало генетичне тремтіння, яке поділяють всі сусіди Росії", – зазначає автор.

Саме це і примушує групу країн від Естонії до Болгарії зберігати рішучість довести війну до остаточного завершення – гарантувати, що вони самі знову не потраплять "в пастку" Росії. "Ми робимо більше, ніж інші, тому що нам є що виграти, і більше, ніж іншим, що програти", – цитує прем'єра Польщі Матеуша Моравецького автор публікації.

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...

Після гучних звинувачень у корупції: Міністр Сольський подав у відставку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:31

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів, написав заяву про відставку. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook в четвер, 25 квітня. . "До Верховної ...