"Ситуація вимагає": Єрмак хоче, щоб Зеленський із Путіним якнайшвидше зустрілися

Узгодження зустрічі президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним триває. Про це сказав керівник ОП Андрій Єрмак, повідомляють Патріоти України.

"Було б правильно провести переговори якомога швидше. Ситуація вимагає швидких реакцій", - заявив Єрмак. За два роки президентської каденції Зеленський з Путіним бачився один раз - на саміті "нормандської четвірки" в Парижі у грудні 2019-го.

За словами Єрмака, аналіз того, як були виконані домовленості в Парижі - базове завдання потенційної зустрічі. "Ми бачимо, що принципові речі гуманітарного характеру і в сфері безпеки досі не реалізовані. Є й інші питання, які правильно обговорювати саме на найвищому рівні", - сказав керівник ОП.

На думку аналітика Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Марії Золкіної, Україні обов'язково треба мати за спиною підтримку своїх європейських партнерів, на будь-яких переговорах. І ефект для України від потенційного саміту в "нормандському форматі" і від "двохсторонки" з Путіним буде принципово різним, підкреслює Золкіна.

"Якщо Україна і далі не поступається в питаннях "особливого статусу", пріоритету безпеки і т.д., їй вигідно ще раз закріпити ці позиції на найвищому рівні. І Україна з рівня ТКГ і політрадників винесла б питання про перегляд деяких пунктів Мінську на рівень "нормандського" саміту, і українську сторону тоді влаштував би сам факт самого саміту", – сказала Золкіна.

У разі ж двосторонніх переговорів з Путіним ситуація буде іншою, тому що тоді мова може йти вже про певні домовленості між Києвом і Москвою, які, очевидно, будуть досягнуті напередодні саміту. "Зараз основні адресати дій РФ – це США, НАТО, ЄС, G7 і т.д. Якщо Україна поїде на пряму зустріч, то тоді все розсиплеться. У нас не буде однозначної підтримки всіх хто нам потрібен, якщо розмова з Путіним піде за невигідним сценарієм", – резюмувала експерт.

Джерело: РБК-Україна

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...