"Треба поставити на потік": Експерт назвав важливу умову успішного контрнаступу ЗСУ

Для успішного контрнаступу Україні необхідне власне виробництво боєприпасів - тоді ситуація на фронті не залежатиме від західних постачань. Можливість налагодити таке виробництво навіть з нуля в найближчій перспективі є, якщо держава поставить перед собою відповідне стратегічне завдання, передають Патріоти України.

Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA висловив ветеран війни з РФ, громадський активіст, юрист Олег Симороз. Зокрема, він заперечив, що ситуація на полі бою може кардинально змінитися після передачі українській армії 800 тис. снарядів у межах ініціативи Чехії.

Водночас ці постачання можуть поліпшити наші позиції в обороні, вважає Симороз. "Але я глибоко переконаний, що для проведення контрнаступальних дій потрібне власне виробництво. І не лише через збільшення кількості боєприпасів. Бути залежним – це бути залежним. Коли ти проводиш контрнаступ, ти не можеш ризикувати через залежність від чиїхось політичних інтересів. Це послаблює наші позиції на міжнародній арені, бо ми стаємо залежними", – сказав він.

Олег Симороз додав, що за Україну воювати ніхто не збирається – це стосується як живої сили, так і технічних засобів. "Для того, щоб проводити контрнаступ, як говорить військова наука, у сторони, що наступає, має бути перевага в 3-5 разів і в технічному забезпеченні, і в людському ресурсі. Відповідно, для наших західних партнерів це суттєва цифра. Певною мірою це означатиме й ослаблення їхньої обороноздатності, на що вони не підуть. Так, ми можемо працювати в тандемі, але значну цифру – наголошую, значну – має закрити власне виробництво", – пояснив він.

За словами військового, власне виробництво снарядів на території України має убезпечити від проблем із затримкою західних поставок.

"Коли ми розпочнемо контрнаступ, якщо будуть якісь проблеми з постачанням від західних партнерів, це не змінить картину кардинально. Тому що, як щось піде не так, можна обвалити фронт. Контрнаступ пов’язаний із певною небезпекою. Тому я вважаю контрнаступальні дії доречними, коли в нас буде готовий вітчизняний оборонно-промисловий комплекс", – додав Олег Симороз.

Він визнав, що ситуація з вітчизняним ВПК "видається не райдужною", однак зазначив, що власне виробництво снарядів можливе навіть у найближчій перспективі.

"Насправді нинішня історія про виробництво снарядів не є технологічним дивом. Наприклад, наші партнери готові надати нам відповідні ліцензії і на 155-й калібр, і на інші калібри. Це треба лише поставити на потік на рівні держави, і це можна зробити за наявності бажання. Якщо поставити перед собою стратегічне завдання, якщо працювати в три зміни, це можна зробити в найближчій перспективі. Навіть якщо створювати виробництво з нуля, це не так довго, як здається", – заявив Симороз.

Протистояння наростає: КНР вводить санкції проти ще трьох оборонних концернів США

понеділок, 20 травень 2024, 10:30

Китай на тлі інавгурації нового президента Тайваню Лая Цінде ввів санкції щодо ще трьох американських оборонних концернів. До списку "ненадійних підприємств" включено оборонні та космічні підрозділи компаній Boeing, а також General Atomics Aeronautical...

Підіграє Путіну? Президент Болгарії назвав перемогу України над Росією неможливою

понеділок, 20 травень 2024, 10:28

Президент Болгарії Румен Радев назвав перемогу України над Росією "неможливою" і пов'язав війну із замахом на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Президент Болгарії заявив, що продовження війни є катастрофічним для всіх сторін. "Кожен день, коли ...