Це дійсно зробили навмисно: Голова Нобелівського комітету пояснила, чому дали премію миру Україні, РФ і Білорусі

Лауреатами Нобелівської премії миру 2022 року стали українська організація Центр громадянських свобод, білоруський правозахисник Олесь Біляцький та російське товариство "Меморіал". Голова Нобелівського комітету Беріт Рейсс-Андерсен пояснила, чому цього року нагороду вирішили розділити саме між Україною, Білоруссю та Росією, передають Патріоти України.

В інтерв'ю, яке опублікували на YouTube-каналі премії, вона пояснила, що комітет обрав цих переможців з метою підкреслити важливість громадянського суспільства та його роль у будь-якій країні, зокрема у протистоянні авторитарній владі, пише ВВС.

"Ми б хотіли показати важливість вибору людей у тому, щоб стати проти несправедливості, війни і за людські цінності", – сказала голова комітету.

Рейсс-Андерсен наголосила, що всі лауреати захищають права людини. "Цих трьох лауреатів поєднує те, що люди можуть встати і змінити ситуацію на краще в їхніх країнах. Інша наявна спільна риса – усіх їх об'єднано однією метою, попри межі, що поділяють ці три нації. Наш головний сигнал – це завжди мир і жодних війн. Варто розвивати нації, здатні протистояти авторитарним режимам, які мають тенденцію здійснювати акти агресії", – зазначила вона.

"Сфера премії миру - це не війна в Україні, але це, безперечно, дуже серйозне її тло", - зазначила голова комітету.

Вона підкреслила, що в Росії та Білорусі влада зробила представників громадянського суспільства та правозахисних організацій ворогом держави, що прикро і неприпустимо.

На її думку, верховенство права, права людини та право голосу - а саме відстоюючи їх у Білорусі Олесь Біляцький потрапив за ґрати - може запобігати війнам і може покласти їм край.

На запитання про те, чи не краще було дати цю премію Зеленському чи Навальному - людям, що мають ширше світове визнання - голова комітету відповіла: "Всесвітнє визнання - це не те, що ми беремо до уваги. І ми ніколи не коментуємо, хто не отримав премію. Ми вважаємо, що ті, хто робить внесок у справу миру, це не люди, які ведуть війну. А вказуємо на тих, хто зараз може змінити ситуацію".

"Війни можна вирішувати не лише військовими засобами. Повстання людей, спротив і протести відігравали важливу роль. І ми вважаємо, що наші переможці продовжуватимуть це робити", - резюмувала Беріт Рейсс-Андерсен.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...