"Це не ті самі умови, що в 2008-му": Філарета спіймали на брехні про Томос

Коли хтось стверджує, що ПЦУ залежить від Константинополя так само, як УПЦ МП — від Москви, то достатньо порівняти два статути, щоб побачити, наскільки це не відповідає дійсності.

Євстратій Зоря. Фото: Антикор.

Критика Томосу почесним патріархом Філаретом, який заявив, що не був ознайомлений зі змістом документа, а тому не приймає його, є необ'єктивною. Про це повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) у Facebook, нагадавши, що Філарет у липні 2008 року погодився на статус митрополії за умови надання автокефалії через 1-2 роки. Однак рішення так і не реалізувалося через те, що термін не було визначено і гарантовано, передають Патріоти України.

"Стверджувати, ніби умови 2008 року і зміст Томосу — фактично "одне і те саме", щонайменше помилково. Тому що в Томосі йдеться про автокефальну церкву, внесення в диптих (а не про автономію в складі Вселенського патріархату)", — написав він.

"Згідно Томосу, всі обрання на ієрархічне служіння і взагалі рішення щодо управління залишаються компетенцією помісної православної церкви. І коли хтось стверджує, що "ПЦУ залежить від Константинополя так само, як УПЦ МП — від Москви", то достатньо порівняти два статути, щоб побачити, наскільки це не відповідає дійсності", — пояснив Зоря.

Дійсно, за його словами, в Томосі підкреслено право апеляції до Вселенського Патріарха для остаточно засуджених церковним судом, але це право має характер винятковий і не стосується "рішення всіх справ".

Зоря нагадав, що текст Томосу публічно й широко відомий із 6 січня 2019 року, а основні його положення були зрозумілі ще з проекту статуту ПЦУ, запропонованого Синодом Вселенського Патріархату для Об'єднавчого Собору.

"Тобто 15 грудня 2018-го точно було відомо і про миро, і про діаспору, і про право апеляції. Не було відомо дослівно, але що ці точки є принциповими для Вселенського Патріархату і знайдуть відображеня в Томосі — було відомо і зрозуміло. Тому, мені здається, нинішня критика Томосу відбувається зовсім не від його об'єктивного змісту, адже в іншому випадку вона б з'явилася мінімум на 5 місяців раніше", — підсумував архієпископ.

Наразі знищено лише один: Російські "танки-черепахи" можуть бути проривниками, це небезпечний момент, - Forbes

вівторок, 23 квітень 2024, 9:48

На фронті все частіше фіксують дивні російські танки з "панцирами". Т-72 із широкою захисною бронею зверху отримали назву "танки-черепахи". Ймовірно, їх можуть використовувати для розмінування. Як пише Forbes, усі помічені "танки-черепахи" належать 5-й...

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 23 квітня

вівторок, 23 квітень 2024, 9:48

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 23.04.24 орієнтовно склали: