"Це загроза номер один для нього": Макфол розповів, чого найбільше боїться Путін і які ризики нової агресії проти України

На сьогодні ніхто не може з упевненістю сказати, чи дійсно президент Російської Федерації Володимир Путін збирається спрямувати свої війська для нового вторгнення в Україну. Але очевидним є те, що він відчуває загрозу не так від розширення сфери впливу НАТО в сусідній країні, як від самого факту демократії в ній, передають Патріоти України.

Такою думкою поділився професор Стенфордського університету Майкл Макфол в інтерв’ю "Українській правді". Він – багаторічний дослідник пострадянського простору, до 2014 року був послом США в Росії та помічником 44-го президента Барака Обами з питань нацбезпеки.

"Я не знаю, чого хоче Путін. Не знаю нікого, хто б знав це і не повірю нікому, хто каже, що знає, чого сьогодні хоче Путін. На це питання і йому самому складно дати відповідь", – висловив переконання експерт.

Він наголосив, що спостерігає за главою країни-агресора тривалий час. А коли працював на американський уряд, багато писав про нього і навіть зустрічався особисто. Тому, запевнив професор, розуміє загрози, через які той нині може хвилюватися. Першими серед них Макфол назвав демократію в Україні та експансію Північноатлантичного альянсу в нашій державі.

"Хоча загроза щодо НАТО не є реальною. Ми бачимо дискусії довкола цього, які тривають багато часу. Але це не можна назвати реальним рухом до Альянсу. А ось що реально, то це це українська демократія", – заявив він.

За його словами, Путін має власну теорію щодо світового устрою. Зокрема, вважає, що українці та росіяни – це "представники однієї нації". Крім цього, знає, як це – управляти Росією, коли в неї є сильний лідер, консервативні цінності, "і все це називається автократією".

"Якщо люди з міфічної єдиної нації можуть отримати цю демократію, мати свободу виборів, незалежні медіа, громадянське суспільство, – йому буде складно утримувати свою легітимність у Росії. Він мріє про те, щоб демократія в Україні зазнала краху", – вважає Макфол.

Професор додав, мовляв, у Путіна була стратегія на тривалий час. В цьому контексті, зазначив він, можна згадувати Помаранчеву революцію, Революцію Гідності й подальші події на сході України.

"Путін використовував безліч інструментів для цього – медіа, гроші чи групи громадянського суспільства. Але також вирішив використовувати військові сили, щоб дестабілізувати Україну. І є звичайно більш короткострокові речі, які стосуються того, щоб дестабілізувати США та підвищувати ставки", – підсумував Макфол.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...