"Цифри президента не відповідають дійсності": Військовий експерт розповів, чи дійсно на заводі Малишева з 2009-го зробили один танк

Українські механізовані танкові бригади укомплектовані технікою й потребують скоріше ремонту, а не нових танків.

Сергій Згурець. Фото: Укрінформ.

Харківський завод Малишева виготовляв танки на експорт. Про це розповів військовий експерт Сергій Згурець, коментуючи слова президента Володимира Зеленського, що на заводі Малишева в Харкові з 2009 року побудували один танк. А за радянських часів, мовляв, було 900 танків на рік, передають Патріоти України.

- Цифри президента не відповідають дійсності. За цей час завод Малишева виготовляв танки, виконуючи низку закордонних контрактів. Танки робили на експорт. Виконали Таїландський контракт на виготовлення 49 нових танків "Оплот". Завод бере участь у виконанні зовнішньо-економічних угод на постачання повторно-трансмісійних відділень до низки країн, включно з Пакистаном, - каже Сергій Згурець. - Від Міністерства оборони замовлень на нові танки не було. Лише на ремонт. У цьому беруть участь як завод Малишева, так і низка інших оборонних підприємств.

Підприємство виконує роботу по двом напрямкам: державне оборонне замовлення і ремонт та модернізація техніки. Завод Малишева брав участь у ремонті танків "Булат" і "Т-84". Там відремонтовано щонайменше 50 танків "Булат". Відновлені машини отримала армія і експортери.

Є необхідність будувати нові танки для української армії?

- На сьогодні українські механізовані танкові бригади укомплектовані технікою. Корпусний резерв також. Є питання в їхньому ремонті та модернізації. До цього залучатимуться всі підприємства оборонно-промислового комплексу, які знаходяться в управлінні концерну "Укроборонпром". Якщо говорити про танки, тут є дві різні складові: збереження компетенції держави проектувати нову техніку та спроможності підприємств здійснювати ремонт.

У першому випадку перед конструкторами ставиться завдання нарощування компетенції машини. Це відноситься до розвитку оборонно-промислового комплексу.

Модернізація танків не здійснюється на заводі Малишева, її проводять на інших підприємствах. Зокрема на Львівському, Київському, Харківському.

Чи потрібно нам розширювати ринок збуту наших танків за кордоном?

- Ринок збуту нині є найбільш нагальною потребою всіх підприємств ОПК. Замовлення з бронетехніки є мізерними. Підприємства, які займаються ремонтом або модернізацією, не знають свої замовлення на наступний рік. Але воно точно буде меншим, ніж попереднього.

Які проблеми є найбільш гострими в цій галузі?

- Головна проблема пов'язана з виготовлення бронетанкової техніки. Це розвиток компетенцій, спроможність українських підприємств ремонтувати, модернізувати і створювати нову техніку. Питання не стільки в коштах, скільки у відсутності кадрів, спроможних забезпечити весь ланцюжок по виготовленню техніки, починаючи від зварювання корпусів до проектування перспективних машин.

Через нераціональну взаємодію між "Укроборонпромом" та Міноборони за останні роки втрачено зв'язок. "Укроборонпром" йшов своїм шляхом, забезпечуючи можливість виживання за рахунок експорту, а Міноборони займалося ремонтом. При чому сам процес ремонту має обмежену прибуткову частину і ця робота не надто цікавила оборонні підприємства, оскільки рентабельність робіт Міноборони низька. Говорити про розвиток підприємств неможливо, тому що не було можливості переоснащувати виробництво за ту долю прибутку, визначену Міноборони.

У свою чергу Міністерство економічного розвитку 2018 року виділило суму для переоснащення заводу Малишева - на закупівлю нового устаткування, яке пришвидшить виготовлення двигунів.

Танки і двигуни найбільш затребувані на експорт. Зокрема в Пакистан. Темпи модернізації танків і виконання декількох експортних контрактів гальмує виготовлення двигунів. Тому закуплено устаткування для пришвидшення цих процесів. Подібне устаткування потребують й інші заводи, якщо говорити про створення нової техніки і перехід від ручного зварювання до автоматизованих зварювальних ліній.

Джерело: Gazeta.ua

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...