У 10 разів страшніше за Чорнобиль? Експерт оцінив масштаб можливої катастрофи на ЗАЕС

У Мінекології раніше заявили, що у разі аварії на Запорізькій АЕС її масштаб буде в 10 разів більший за катастрофу на Чорнобильській АЕС, передають Патріоти України.

Український вчений, професор Інституту радіоактивності навколишнього середовища Фукусімського університету в Японії Марк Железняк в інтерв'ю шеф-редактору OBOZREVATEL Оресту Сохару спростував подібні розрахунки.

Железняк зазначив, що площа забруднення не залежить від кількості реакторів на станції. На АЕС у Фукусімі постраждали чотири реактори, але радіус викидів не перевищив ті ж 30 км, що й на Чорнобильській АЕС, де вибухнув один реактор.

"Людина просто взяла і склала ту кількість палива, яке розміщується в шести реакторах, і виявила, що воно приблизно в 10 разів більше, ніж було в чорнобильському реакторі. І вона зробила висновок: що раз тут загальна кількість радіоактивності більша в 10 разів, то в у разі аварії зона буде більшою у 10 разів", – розповів Железняк.

Як аргумент він наводить простий експеримент. Якщо покласти в шість бочок із фарбою по гранаті й підірвати їх по черзі, фарба розкидається приблизно на одну відстань, якщо заряд буде такої потужності.

"Якщо в тебе вибухне ще одна бочка на цьому майданчику, ще одна, ще одна – що, коло збільшитися? Ні. Оскільки вибухає щоразу снаряд, грубо кажучи, однієї і тієї ж сили, у тебе розкид йде в тому самому колі. Яка буде різниця, у тебе вибухне одна бочка або шість? Різниця буде в тому, що ось це основне коло викиду буде зафарбоване більш інтенсивним червоним кольором. Тобто всередині цього кола в тебе буде більше забруднення", – каже експерт.

Він оцінює радіус такого кола у 30 кілометрів. На цій території доведеться евакуювати людей. "Я все ж таки вважаю, що вистачить розуму нічого не підривати. Але якщо раптом щось станеться? Залежно від того, в який день, куди дме вітер, як йдуть дощі, сформується поле забруднення... Якщо собі уявити ситуацію, що взагалі буде сухий сезон і не буде дощів, то взагалі може обмежитися лише випаданням у ближній зоні, а далі воно розсіється так, що буде малими плямами забруднення довкола", – резюмував Железняк.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...