У "братушек" росіян - великі проблеми? У Косові знову протести, у сутички втрутилися миротворці НАТО

На півночі частково визнаної держави Косово знову спалахнули протести. Щонайменше двоє сербів зазнали поранень внаслідок сутичок, передають Патріоти України із посиланням на Kosovo-Online.

Чому знову спалахнув конфлікт

Серби, які компактно проживають на півночі Косова, у районі Косовської Митровиці, виступають проти центральної влади Пріштіни, що складаєтсья з етнічних албанців. Цього разу конфлікт виник через те, на виборах у кількох містах північних муніципалітетів країни, де переважає сербське населення, перемогли етнічні албанці.

Серби голосування бойкотували, оскільки влада Косова не підтримала створення Співтовариства сербських муніципалітетів. Зараз сербське населення намагається не допустити до влади нових мерів-албанців.

У США, ЄС і НАТО закликали сторони до діалогу. Натомість Сербія привела свою армію у повну бойову готовність. Частину підрозділів перекинули до кордонів з Косовом.

Перебіг конфлікту

Перші сутички між сербами та албанцями через вибори місцевої влади у північному Косові спалахнули у п'ятницю, 26 травня. Новообраних мерів було закидано камінням. Поліція відповіла протестувальникам сльозогінним газом та водометами.

Сьогодні косовська поліція та представники військової місії, Kosovo Force (KFOR), під егідою НАТО охороняли будівлі муніципалітетів у Звечані, Лепосавічі, Зубін-Потоці та Мітровіці. Саме у цих громадах минулого місяця відбулися дострокові вибори, які бойкотували серби.

Як передає "Балканський оглядач", підрозділи KFOR розганяли групу сербів, які зібралися перед муніципалітетом Звечан.

Під час розгону миротворці застосовували сльозогінний газ і світлошумові гранати. Протестувальники у відповідь закидали миротворців НАТО пляшками та іншими предметами.

За інформацією сербських ЗМІ, щонайменше двоє людей поранено. Зокрема, кореспондента белградського агентства Танюг. Обох поранених доправили до лікарні Косовської Митровиці. Пошкоджено автомобіль косовської поліції та автомобіль KFOR.

Серби, які зібралися, досі на вулиці і не відступають. Вони вивісили сербський триколор на одну з броньованих машин косовської поліції.

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ 2025 року

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...

"Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі". Сирський показав, як ЗСУ нищать живу силу й техніку росіян (відео)

субота, 20 квітень 2024, 11:23

Сили оборони України й далі активно знищують живу силу і військову техніку країни-агресора РФ. Про це в Telegram 20 квітня заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти України. "Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі. Про ...