У чому особливість системи протиракетної оборони NASAMS, яку може отримати Україна

Якщо Україна справді отримає системи протиракетної оборони NASAMS, це буде серйозним посиленням. Особливості ЗРК описав історик та військовий експерт Кріс Оуен у Твіттері, передають Патріоти України.

NASAMS — це ЗРК типу "земля-повітря", що складається з норвезької установки та з американськими ракетами середньої дальності AIM-120 (AMRAAM). Вона здатна одночасно відстежувати до 72 цілей.

Ракети AIM-120 є найпоширенішими ракетами серед країн НАТО. Як пише військовий експерт Томас Тейнер, в Альянсі є понад 10 тисяч ракет AIM-120C. Річні потужності дозволяють виготовляти понад 800 ракет.

Імовірність влучення — 85%

Установка також об'єднує радари MPQ-64 Sentinel та ракети AMRAAM із норвезькою системою управління боєм FDC. Його ефективна дальність стрільби становить близько 25 км на висоті від 300 метрів до 16 км, а заявлена можливість ураження цілі становить 85%. Залежно від ракети дальність ураження може підвищуватися.

Одна батарея NASAMS складається з:

  • дев'яти пускових установок із 54 ракетами
  • трьох радарів MPQ-64F
  • одного вогневого контрольного центра
  • однієї машини зв'язку
  • однієї машини з оптико-електронною камерою для пасивного наведення

Вартість однієї батареї складає близько 64 млн доларів.

У чому особливість NASAMS?

Як зазначає експерт, серед особливостей ЗРК — це робота всього комплексу через військову мережу передачі даних Link 16. Елементи всього комплексу можуть бути широко розосереджені, що ускладнить наведення супротивника. Водночас навіть якщо ворог зможе знищити один з елементів системи, то інші частини продовжуватимуть працювати.

Радари взаємозамінні, а центр управління вогнем може отримувати команди зі штабу. Усі 54 ракети в батареї можуть бути випущені за різними цілями протягом 12 секунд.

Усього існує 3 модифікації NASAMS — 1, 2 та 3. Нині на озброєнні знаходяться лише друга та третя генерація ЗРК. Наразі невідомо, яку з них придбає США для України.

У чому різниця між ПРО та ППО?

Протиракетна оборона — це комплекс заходів захисту від ракетних ударів, включаючи балістичні ракети, високоманеврені ракети, аеробалістичні та крилаті ракети. Для виявлення цілей використовуються станції радіолокації.

Протиповітряна оборона включає вже і засоби, що дозволяють вражати ширший спектр повітряних цілей, включаючи пілотовану і безпілотну авіацію.

Скільки ще Путін продовжуватиме війну і від чого це залежить: Політолог дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 10:22

Повна залежність України від допомоги Заходу дає можливості Путіну продовжувати війну. Про це розповів політолог, експерт “Бюро аналізу і політики” Віктор Бобиренко в ефірі телеканалу “Еспресо”, передають Патріоти України. “Ми маємо розуміти, наскільк...

Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: Експерт дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 9:55

Збиття російського бомбардувальника Ту-22М3 свідчить про розширення можливостей українських Сил оборони, які можуть діставати все далі й загрожувати ворожій стратегічній авіації, передають Патріоти України. Детальніше про те, що означає збиття літака ...