У дипломатії є трюк: Ексочільник МЗС розповів, як домогтися допомоги Україні від Конгресу США

Україна має домогтися ухвалення пакету допомоги у розмірі 60 млрд доларів в Сенаті США, адже значна частина цих коштів залишиться в американських компаній. Про це сказав колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко у коментарі "Укрінформу", передають Патріоти України.

Він висловив думку, що Україні потрібно думати про план "А", а не про план "Б", як кажуть деякі експерти. А саме "домогтися того, щоб американський Конгрес виділив ці 60 млрд для України".

Ексміністр зауважив, що у дипломатії є трюк: коли хочеш завалити якусь справу, треба пов'язати одне питання з іншим, яке до нього не має жодного стосунку, "і виходить так, як з цим пакетом: коли одне питання не вирішується, то інше зависає".

"Я думаю, що після певної роботи, яку громадськість проводила з американцями, там нарешті зрозуміли, що треба цей пакет розривати і розглядати окремо допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню і окремо вирішувати внутрішнє питання кордону з Мексикою", - додав він.

На його думку, зараз потрібно пояснювати, що рішення про допомогу - це, зокрема, і про допомогу американців самим собі, оскільки вони самі визнають, що левова частка асигнувань залишається у компаній США.

Він додав, що треба також думати і про певні компенсатори, зокрема з боку європейців. Водночас дипломат констатував, що з огляду на історичні і об'єктивні обставини вони не можуть замістити все те, що дають американці.

За словами ексміністра, у плані постачання озброєнь для України треба також розглядати варіанти залучення третіх країн і передомовлятися, щоб озброєння, яке їм уже законтрактували європейські компанії, зараз перенаправлялося нам.

"Тобто роботи багато, але я не думаю, що це той випадок, коли, як казала одна наша відома політикиня, "все пропало". Не все пропало і далеко не пропало, але це, звичайно, ускладнює життя наших військових, причому дуже сильно", - зауважив Огризко.

Він зазначив, що не може оцінити наш безпековий запас міцності - це більше питання до військових. Водночас, за словами дипломата, в пакеті допомоги США економічна підтримка України "не настільки принципова".

"Тут ми більше повинні акцентувати увагу на європейській підтримці, а вона, слава богу, є - в рамках централізованого фінансування виділено 50 млрд євро на 4 роки, багато країн робитимуть це ще й на двосторонньому рівні, тож, я думаю, тут ідеться про доволі серйозні суми", - спрогнозував колишній міністр.

Водночас дипломат заперечив, що йдеться про "катастрофу".

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...

Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

субота, 27 липень 2024, 13:01

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично. На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав проханн...