У Х*йла нові проблеми: ​Туреччина готує інтервенцію до Лівії проти "російських інтернаціоналістів"

Туреччина готова ввести війська до Лівії для підтримки офіційного уряду в Тріполі, що веде війну проти армії маршала Халіфи Хафтара, якого забезпечують зброєю і найманцями Росія, Єгипет і ОАЕ. Офіційна Анкара та Тріполі в кінці листопада підписали угоду про військове співробітництво - цей документ дає формальні підстави для розміщення турецьких військ у разі запиту лівійської влади, заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган в інтерв'ю телеканалу TRT Haber, зазначають Патріоти України.

Якщо такий запит надійде, «ми не будемо ні в кого питати дозволу», підкреслив він.
У відповідь Лівія погодилася відкрити для Туреччини доступ до багатого нафтою шельфу. Разом з договором про військову допомогу дві країни підписали угоду про розмежування виняткових економічних зон в Середземному морі, в рамках якого Анкара визнала своєї майже половину східної акваторії регіону.
«Ми можемо проводити спільні операції з геологорозвідки в економічних зонах, які ми визначили. Ніякої проблеми в цьому немає», - заявив Ердоган.
Видобуток нафти в Лівії контролює визнане ООН уряд в Тріполі, він становить 1,3 млн барелів на добу і не дотягує майже 40% до рівнів перед початком громадянської війни.
Армія маршала Хафтара, який за останні три роки як мінімум тричі відвідував Москву, в тому числі для переговорів з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і головою Міноборони Сергієм Шойгу, веде війну за контроль над нафтовими ресурсами, очолюючи ополчення в центральній і західній частині країни, озброєна російськими винищувачами, високоточної артилерією і ракетними комплексами.
За відомостями британської розвідки, зброю до Лівії поставляє Росія, яка побудувала дві військові бази в містах Тобрук і Бенгазі на північно-східному узбережжі Лівії, а також, ймовірно, направила в країну ракетні комплекси С-300 і «Калібр».
В кінці жовтня і початку листопада Москва перекинула до Лівії додатковий контингент з 200 бійців, в тому числі висококваліфікованих снайперів, повідомляла The New York Times з посиланням на лівійське МВС.
За даними РБК, в кінці минулого року в Лівії були спрямовані елітні десантні підрозділи з Підмосков'я, а також спецназ військовослужбовці Головного управління Генштабу (ГРУ), яким було доручено готувати кадри для армії Хафтара.
Для ремонту військової техніки та вирішення проблем логістики Росія створила військову базу на заході Єгипту, президент якого Абдель Фаттах ас-Сісі підтримує тісні зв'язки з Кремлем, розповіли NYT західні дипломати.

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...