У Кремлі буде "палати": Литва хоче перейменувати Росію на Московію, рішення вже готують

Комітет майбутнього у Сеймі Литви починає дискусію про те, чи має сенс змінити назву "Росія" на "Московія" литовською мовою, повідомив голова комітету, ліберал Раймундас Лопата. Про це повідомляє Verslo zinios, передають Патріоти України.

За його словами, політики шукатимуть рішення, спираючись на думки історика Альфреда Бумблаускаса, які він представить Сейму у своїй доповіді.

Голова комітету зазначив, що російський диктатор Володимир Путін підтримує розпочату ним війну проти України спотвореною та фальшивою історією, тому в Литві варто поставити питання, чи не сприймається спотворено історична роль Росії — як і сама назва країни.

«Ми називаємо Росію Росією, тому що Росія в першу чергу так себе називає. Дивлячись з історичної перспективи Великого князівства Литовського, ми шукатимемо більш прийнятну та точну оцінку історичної ролі цієї країни для Литви та Заходу, аніж великоруський наратив, який закріпився в свідомості західних людей», — сказав він.

За його словами, вони будуть уточнювати, як краще було б називати країну, яку традиційно називають Росією: Руссю, Московією, чи якось інакше.9 травня у Польщі офіційно рекомендували відмовитися від російської назви міста Калінінград та Калінінградської області, а казати Крулевець, Крулевецька область. Нинішню російську назву міста Варшава назвала «штучною і нав’язаною». У Кремлі заявили, що такі дії Варшави «уже не русофобія, а процес, що межує з божевіллям».

У Латвії експертна мовна комісія рекомендували використовувати історичну балтійську або німецьку назви Калінінграда замість російської.

Чиє наразі Роботине: Сил оборони прокоментували інформацію про захоплення росіянами важливого пункту оборони на Запорізькому напрямку

середа, 15 травень 2024, 18:40

Пропагандистські пабліки РФ поширюють інформацію про нібито "захоплення" російськими військовими села Роботине на Запорізькому напрямку. Ця заяви росіян є фейком. Про це повідомив начальник Обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Укра...

Не міг змиритись з помилкою, яку зробив його народ на виборах? В Фіцо стріляла шанована у Словаччині людина, митець та проєвропейський активіст зі своєї легальної зброї

середа, 15 травень 2024, 18:27

У прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо стріляв 71-річний чоловік із міста Левіце. Про це повідомляє Denník N у середу, 15 травня. Вказано, що він стріляв в урядовця із легально зареєстрованої зброї. . Видання Plus7 Dní стверджує, що підозрюваним є...