У лютому 2022 року виїхав до Криму: Чи брав участь льотчик-фігурант Скнилівської трагедії у війні проти України і що відомо про його долю

Колишній український льотчик Володимир Топонар помер в окупованому Криму. Майже 20 років тому суд визнав його головним винуватцем Скнилівської трагедії, коли падіння навчально-бойового літака Су-27 у натовп призвело до загибелі 77 люде, передають Патріоти України.

2022 року в ЗМІ стали поширюватися чутки про нібито участь Топонаря у війні проти України. OBOZREVATEL розповідає, що про це відомо.

Ас "Українських соколів"

Топонар народився 1957 року в селі Розсипному біля Тореза на Донеччині (зараз окуповано Росією). Вивчав двигунобудування в Харківському авіаційному інституті, закінчив Чернігівське вище авіаучилище льотчиків, також пройшов навчання в Центрі підготовки льотчиків-випробувачів. Після розпаду СРСР служив у Криму у ВПС України, у державному авіаційному науково-дослідному центрі ЗСУ у Феодосії.

1995 року потрапив до елітної пілотажної групи "Українські соколи" як льотчик вищого класу. Аси з цієї групи брали участь в авіашоу по всьому світу. Талановитий Володимир Топонар, який дослужився до звання полковника, був одним із лідерів "Українських соколів" за складністю фігур та кількістю годин нальоту, але кар'єру льотчика обірвала авіакатастрофа в Скнилові.

Скнилівська трагедія

27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі Львова відзначали 60-річчя 14-го авіаційного корпусу ЗСУ. Під час авіашоу винищувач Су-27, завершуючи фігуру найвищого пілотажу, впав на глядачів. Загинуло 77 людей, у тому числі 28 дітей, близько 300 отримали поранення.

Обидва льотчики, полковники, пілоти 1-го класу "Українських соколів" командир Володимир Топонар та другий пілот Юрій Єгоров, катапультувалися вже після контакту із землею та отримали незначні травми.

Скнилівська трагедія стала найбільшою за кількістю загиблих катастрофою в історії авіашоу.

Розслідування було розпочато негайно. Декілька представників ВПС зняли з посад, декого було заарештовано. Топонар отримав найсуворіше покарання – 14 років позбавлення волі. Єгоров отримав вісім років в'язниці.

Також були визнані винними Анатолій Третьяков, заступник командувача 14-го авіакорпусу (шість років в'язниці), Юрій Яцюк, заступник керівника польотами (шість років в'язниці) та Анатолій Лукіних, начальник служби безпеки польотів 14-го авіакорпусу (чотири роки умовно). Всіх засуджених також зобов'язали виплатити штрафи. Ніхто з них своєї провини у трагедії не визнав.

Життя після ув'язнення

Володимир Топонар провів в ув'язненні вісім років. 2008 року президент Віктор Ющенко помилував Третьякова та Єгорова, а Яцюка з колонії достроково випустив місцевий суд.

Топонар також не відбув весь вирок. 2013 року висновок йому замінили на виправні роботи. Після звільнення він оселився біля колонії в селі Зікрачі біля міста Кагарлик на Київщині.

Уже на волі колишній льотчик продовжував твердити про свою невинність в інтерв'ю та телешоу. За його словами, виконуючи фігуру "напівбочки", він помітив несправність, але з землі йому наказали продовжувати вправи. У момент падіння Топонар нібито хотів підняти винищувач та не допустити аварії. У цей час Єгоров натиснув на катапульту і пілоти "з сидіннями вилетіли в повітря". "Правда нікому не була потрібна, тому що цапа-відбувайла вже призначили", – казав він.

Тим часом постраждала сторона стверджувала, що таким чином Топонар намагається зняти з себе провину за скоєне. Його також звинувачували в тому, що він так і не попросив вибачення в рідних загиблих.

Також вказувалося на заангажованість слідства та суду. Зокрема, адвокат Дмитро Гудима (зараз суддя Верховного суду) казав, що в матеріалах справи немає результатів аналізів крові Топонаря та Єгорова, в яких нібито було встановлено факт алкогольного сп'яніння.

Чи працював Топонар на Росію

У грудні адвокат Сергій Старенький (у минулому керівник пенітенціарної системи України), посилаючись на анонімні джерела, розповів, що нібито в лютому 2022 року перед вторгненням РФ швидка забрала Топонаря з його села і вивезла до окупованого Криму. Там 65-річний ексльотчик нібито поповнив лави авіації окупантів, яка атакувала Україну, зокрема Київську область.

"Це за словами односельців. І по-друге, це за словами засуджених, з якими він відбував покарання. Тобто вони контакт підтримували, і він їм сказав, що зараз літає. Вони йому телефонували, і він їм сказав, що ображений на державу Україну", – розповів Старенький.

За його словами, Топонар отримував російську пенсію. Рідні Володимира підтвердили цей факт, пояснивши, що він був прописаний у Криму і після окупації його пенсійна справа залишилася на півострові.

Така інформація виглядає як фантастика, але насправді в російсько-українській війні вже було зафіксовано схожий епізод, пише ВВС. Навесні 2022 року в Україні загинув 63-річний відставний генерал ВПС РФ Канамат Боташев, який отримав чотири роки умовно за катастрофу Су-27 в Карелії.

За чутками, він воював проти України в складі ПВК "Вагнер", яка активно вербує не лише ув'язнених, а й відставних військових.

У прокуратурі та Службі безпеки України ВВС заявили, що жодних даних про участь Топонаря у війні немає, як і кримінальних справ щодо нього.

На дзвінки сам Топонар не відповідав, проте журналістам вдалося зв'язатися з його сином. Іван Топонар також став військовим льотчиком (пілотує гелікоптери) та бере участь у боях з 2014 року, нагороджений орденом Данила Галицького.

Він відкинув усі звинувачення на адресу батька та назвав їх "нісенітницею". Водночас він визнав, що в середині лютого 2022 року Володимир виїхав із другою дружиною до Криму – на лікування.

У нього виявили рак четвертої стадії. Лікарі в Сімферополі заявили, що пухлина не операбельна. Топонаря помістили в медзаклад у Керчі, про нього дбала його дружина Тетяна, розповів син ексльотчика.

В останні місяці хворий був прикутий до ліжка і часто непритомнів. Коли почали відмовляти нирки, Володимир Топонар помер. Це сталося 21 січня, тіло кремували 25 січня і мали поховати 28 січня у Феодосії, розповів Іван.

Він каже, що до останніх днів регулярно зідзвонювався з батьком. Вони говорили про Скнилівську трагедію. Володимир Топонар до самої смерті не визнавав своєї провини.

"Ваня, ну це ж смішно! Ти ж коли вмієш на велосипеді їздити, можеш зістрибнути з бордюру? Я вдесятеро важкі фігури вищого пілотажу виконував на літаку за своє життя (ніж у Скнилові. – Ред.)", – переказав Іван слова батька.

Паніка наростає: Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"

четвер, 28 березень 2024, 18:45

Активісти партизанського руху "Атеш" установили, що російські окупанти готуються до відбиття атак українських диверсійно-розвідувальних груп у тимчасово окупованому Севастополі. Про це інформує рух спротиву "Атеш".Партизани постійно відслідковують пере...

"Ми зараз орієнтовно майже 7 тисяч танків знищили": Черник пояснив, скільки ще Путін може вести війну проти України і де візьме на це кошти

четвер, 28 березень 2024, 17:47

Росія має таку кількість бронетехніки, завдяки якій може воювати проти Україні ще щонайменше два роки. Водночас дуже великий людський ресурс, який Москва може озброїти найпростішою зброєю, дозволить країні-агресорці й далі закидувати фронт великими піх...