У Лівії знищені два "Панцирі" за два дні. Очільник МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу дав важливе інтерв’ю щодо Лівії та Сирії. США планують завадити поставкам іранської нафти до Венесуели

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 17 травня 2020 року




Лівія: Для військ Хафтара на оточеній базі аль-Ваттійя настали чорні дні. Довгоочікуване підкріплення разом з новими «Панцирами» мало б, на їх думку, врятувати оточених. Але НІТ.

Сам процес перекидання підкріплень був широко висвітлений в мережі, оскільки мав не лише військовий, а й пропагандистський підтекст. Як бачимо на відео, серед підкріплень зі складу 128 піхотної бригади ЛНА, є два ЗРПК «Панцир –С1»/SA-22. Ці вундервафлі, по 70 млн. $ за штуку, зібрані для ОАЕ на базі MAN-SX45, що не покращило їх бойові характеристики.

По прибуттю ,в суботу, на базу аль-Ваттійя їх вже чекалитурецькі БПЛА . Перший «Панцир» був підбитий майже відразу, разом з ним згоріли ще 7 автівок 128 бр. І ще одна вантажівка з боєприпасами. Багато вбитих та поранених.

Другий «Панцир» був знищений через декілька годин за першим. Що цікаво, цього часу не вистачило на його розгортання. Хафтарівці намагалися його сховати в бетонних ангарах бази.


Але крім кепських справ з підкріпленням, оточені війська на базі втратили ще два озброєнні пікапи на самій базі. Попри веселі картинки зняті з безпілотників на землі результати їх роботи виглядають ще більш вражаюче.

Ще, під Бані Валід був знищений автобус з підкріпленням для найманців. Днем раніше знищено БМ21 «Град» та пікап.

Важливим є також розширення радіусу дії ударних БПЛА. Як відомо, цей радіус дії у Bayraktar складає 150 км, що зумовлено відстанню прямого бачення безпілотника з пункту управління. Але, вже перші удари турецьких БПЛА зафіксовані в Гардабії (на південь від міста Сірт) та по авіабазі Юфра. Тому скажіть, хтось Хафтару, що досить стріляти по аеропортах Мітіга та Місрата, турків там вже нема.


Вочевидь, що ті невдачі які зазнали хафтарівці не є єдиними «досягненнями» військ диктатора. Китайські БПЛА Wing Loong II, які закуплені Еміратами і зараз активно використовуються, також додають клопоту силам законного уряду Лівії. На фото одна з реактивних систем, знищеним цим БПЛА серед атакуючих сил УНЄ під базою аль-Ваттійя.


Що прикольно, один з таких Wing Loong II був збитий над самою базою. Не повідомлялося про збиття його лівійською армією, чи в результаті «дружного вогню» з боку ЛНА, але відео з палаючим БПЛА на землі виклали саме хафтарівці, радіючи що то був Bayraktar. Прикро помилилися.


Розширення зони дії турецьких БПЛА, зменшує зону впливу Хафтара, як «шагреневу шкіру». Місце базування тих самих Wing Loong II перенесено взагалі на територію Єгипту. На фото від 7 травня 2020 р. такі БПЛА помічені на злітно-посадковій смузі 29L західної єгипетської авіабази Uthman (HE27).

На півдні Тріполі бійці лівійської армії взяли у полон трьох підлітків. Один 2005 року народження. Вони були примусово взяті з дитячого будинку для поповнення хафтарівських військ. Ці хлопці є сиротами, загибель яких ніхто оплакувати не буде. Ось таким чином, заколотник Хафтар закриває чисельний дефіцит особового складу який він має.

І до речі про дефіцит особового складу. Летючий шпиталь на базі Іл-76 «Скальпель» пвс ерефії, разом з черговою ротацію повітряного угруповання свинопсів, прибув на базу Хмеймім в Латакії. А звідти, перелетів до лівійського Єль-Мардж. Кого ж збираються рятувати цей шпиталь в Лівії? Невже вагнерівців, які прямо як «чахлики невмерущі», не гинуть згідно офіційних повідомлень російської сторони.

Слідом за «Скальпелем» до Лівії полетів Airbus A320 сирійської «Cham Wings». На ньому скоріш за все свіже «гарматне м’ясо» для Хафтара. Про це нижче.

Туреччина: «Незаконні формування зі сходу Лівії перейняли методи режиму башара асада, завдаючи ударів по цивільних об’єктах, лікарням і житлових масивів північно-африканської країни». Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в ефірі одного з місцевих телеканалів.

За його словами, зростання числа ракетних обстрілів населених пунктів Лівії прихильниками Халіфи Хафтара пов’язано зі втратою ними ініціативи на фронтах. «Позиція Анкари по Лівії залишається незмінною – єдиним шляхом врегулювання кризи в цій країни був і залишається політичний процес. Саме тому Туреччина свого часу ініціювала введення режиму припинення вогню в Лівії », – сказав Чавушоглу.

Він зазначив, що заява генсека НАТО Йенса Столтенберга про підтримку визнаного ООН Уряду Національної Єдності (Згоди) Лівії є дуже важлива. «Хтось уже повинен сказати «стоп» Халіфі Хафтару і його поплічникам, і НАТО може зіграти важливу роль в цьому питанні», – вважає глава турецької дипломатії.

Турецький міністр нагадав, що відкриту підтримку Хафтару поряд з Єгиптом і ОАЕ надає Франція. Антитурецька позиція Парижу по Лівії сформувалася багато в чому після початку операції ЗС Туреччини «Джерело Миру» на північному сході Сирії, де зазнав краху план створення псевдо-державного утворення для терористів, підкреслив Чавушоглу.

У продовженні сирійської тематики, міністр привернув увагу до спроб росії та США узаконити дії бойовиків сирійського крила терористичної організації РПК – YPG. «Туреччина не дозволить узаконити дії терористів в Сирії».

Чавушоглу наголосив, що Туреччина не має нічого проти сирійських курдів. «Усвідомивши, що створити для терористів квазі-державу на сирійських землях не вийде, США змінили тактику і направили зусилля на легітимізацію терористів в очах світової спільноти. На ці цілі спрямовано план «інтеграції» YPG / PПK в ENKS », – пояснив глава зовнішньополітичного відомства.

Турецький міністр підкреслив, що терористи не мають права представляти на переговорах інтереси сирійських курдів: «Позиція Анкари гранично ясна: ми не допустимо створення державного утворення для терористів в Сирії і не дозволимо узаконити їх дій. Терорист – він і є терорист! Ставити всіх курдів на одну чашу терезів зі злочинцями – образа щодо наших курдських братів, образа на адресу Туреччини, Сирії та Іраку ».

Два турецьких юриста подали в суд на уряд Китаю. На їхню думку, влада КНР пізно розповіли світу про пандемію, пізно відреагували на неї у себе, приховували інформацію, а тому Китай повинен компенсувати матеріальні втрати турецького бізнесу.

Сирія: Т.зв. «контртерористична» операція асадівської армії в Дараа ще не розпочалася. Асадити поки використовують силовий та аморальний тиск для того що змусити місцевих піти на поступки та здати всіх невдоволених режиму.

І хоча, старійшини готові піти на деякі поступки і погоджуються на примусове переміщення декількох повстанців до Ідлібу, в обмін на розблокування міста Тафас – асадити вважають, що цього замало.

Нагадаю, що русня брала на себе зобов’язання по мирному врегулюванню конфлікту в провінціях Дараа та Кунейтра. Саме вони гарантували, що в разі зупинення спротиву режиму, місцеві зможуть отримати фактичну автономію та своє місцеве самоврядування. Натомість вони над собою отримали каральні силові органи, тортури, вбивства, приниження.

Рашисти продовжують насищати армію асада новою технікою, замість спаленої турками. За останні дні два десантних кораблі «Саратов-150» та «Новочеркасск» з повними трюмами пройшли Босфор у напрямку до Тартусу.


Спростовуючи офіційні заяви свинособачих «дипломатів», сама русня продовжує вербувати сирійців для війни в Лівії. І хоча справи йдуть не дуже, деякі «добровольці» все ж знаходяться. Цього разу повідомили, про нових 35 найманців з міста Маядін, які вже були доставлені на одну з російських баз з метою транспортування їх до Лівії.

Іран: Іранське інформаційне агентство Nour, наближене до Корпусу вартових ісламської революції, застерегло США від будь-якого втручання у поставки іранського палива до Венесуели. Про це повідомляє Reuters.

За даними агентства, високопоставлений чиновник Білого дому заявив у четвер, що США розглядають заходи, які можуть бути зроблені в зв’язку з постачанням Іраном палива до Венесуели. Варіанти будуть представлені президенту США Дональду Трампу. На зараз чи 5 чи 6 танкерів з іранською нафтою прямують до Венесуели. Згідно з повідомленням, Іран попередив американців про наслідки, якщо США будуть діяти «як пірати» щодо поставок.

Ізраїль: Ізраїльські військові літаки, вже звично і майже буденно, поцілили розташування іранських найманців в артилерійській школі в н.п. Рамоуз , в Алеппо.

А цей іранський об’єкт простояв лише 4 дні з моменту цієї публікації його супутнікових знімків. За повідомленнями сирійської SOHR, минулої ночі «невідомої літаки» завдали удару по об’єкту в районі Абу Камаль на сирійсько-іракському кордоні. В результаті 7 проіранських бойовиків вбиті і є кілька поранених. Об’єкт зруйновний.


Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...