У Литві росіян при перетині кордону хочуть питати, чий Крим і як ставляться до війни - прихильників Путіна не пропустять

У Литві планують розглянути заборону видачі віз громадянам РФ на регіональному рівні, якщо таке рішення не буде ухвалено на рівні Європейського Союзу. Така заборона може бути запроваджена в країнах Балтії, Польщі та можливо у Фінляндії, передають Патріоти України.

При цьому в Литві заявляють, що у росіян, які в'їжджатимуть на територію держави, прикордонники запитуватимуть про підтримку режиму, що діє в Росії, і про приналежність окупованого РФ Криму. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс.

За словами Ландсбергіса, якщо Європейський союз не погодиться не видавати росіянам візи для поїздок, литовська влада розгляне пропозицію заборонити в'їзд російським туристам на свою територію на регіональному рівні.

"Передусім ми шукаємо європейське рішення, тому що воно є найбільш стійким і юридично правильним. Якщо його не буде знайдено, ми не виключаємо можливості пошуку регіонального рішення, яке включало б країни Балтії, Польщу і, можливо, Фінляндію", – заявив глава литовської дипломатії. журналістам після засідання Комітету Сейму із закордонних справ у вівторок, 23 серпня.

Ландсбергіс переконаний, що з огляду на те, що Сейм Литви визнав Росію державою, яка здійснює геноцид і підтримує тероризм, громадяни цієї країни, які прямують до Євросоюзу з туристичними цілями, не повинні перетинати кордони ЄС.

Виняток буде зроблено для надання гуманітарних віз. На їх отримання можуть претендувати особи, які переслідуються російським чи білоруським режимом, та члени їхніх сімей. Литовський міністр вважає, що регіональне рішення, яке охопило б усі країни ЄС, що межують з Росією, могло б бути схожим на те, що нині в односторонньому порядку застосовується Естонією.

"Я думаю, що це було б схоже на те, про що сьогодні говорить Естонія, – що певні групи осіб, допуск яких був би сумнівним в інтересах нашої національної безпеки, не буде допущено", – зазначив він.

Також Ландсбергіс переконаний, що будь-який прикордонник держави ЄС має запитувати громадянина Росії, з якою метою він їде на територію Євросоюзу, а також може поцікавитися його ставленням до дій Кремля щодо України.

"Прикордонник має право запитати, чи підтримуєте ви війну в Україні, чий Крим. Тільки з цієї відповіді, що людина, яка перетинає кордон Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Польщі, сказала б, що, на його думку, Крим не окуповано, можна припустити, що допуск цієї особи не відповідає інтересам національної безпеки", – заявив голова литовської дипломатії.

"Литва може зробити це в односторонньому порядку. Але, на мою думку, заходи ефективно працюють лише при застосуванні хоча б регіонального рішення", - додав він.

Крім того, міністр закордонних справ Литви наголосив, що після припинення авіасполучення зі столицями європейських держав Литва, Латвія, Естонія, Фінляндія та Польща є основним маршрутом для росіян та білорусів до Європи.

"В основному всі туристи прибувають через ці країни автомобільним транспортом, решта шляхів сполучення проходить через Стамбул, Дубай, Єреван літаком. Після ухвалення регіонального рішення зрозуміло, що потік мандрівників значно зменшиться", – сказав Ландсбергіс. Найбільші складнощі при реалізації заборони він прогнозує за узгодженням технічних питань.

"Ми хочемо, щоб правила, якщо вони будуть узгоджені, застосовувалися однаково. Іншими словами, людина, якій було відмовлено у в'їзді до Естонії, не отримає іншої відповіді ні у Латвії, ні у Литві", – заявив міністр. Перша зустріч міністрів держав регіону з цього питання має відбутися наступного тижня у Празі.

При цьому дискусії наразі йдуть з приводу того, чи має заборона поширюватися лише на російських туристів чи й на громадян Білорусі.

"Ми бачимо відмінності між цими двома країнами та ставленням їхніх громадян до війни. Більшу частину громадян Білорусі можна вважати швидше заручниками свого режиму, ніж людьми, що активно і свідомо його підтримують, які підтримують дії режиму", – заявив глава литовської дипломатії.

З іншого боку, за його словами, неправильно, коли білоруси, які залишили батьківщину через загрозу їхньому життю, бачать бізнесмена, підтримує мінський режим, який розважається в Литві, компанія якого входить до списку санкцій, а він сам ні.

Ініціатива міністерства закордонних справ Литви знайшла відгук у членів Комітету Сейму із закордонних справ. Його голова Лайма Люція Андрікене та член комітету Аудронюс Ажубаліс заявили, що не можна дозволяти громадянам держави, що розв'язала війну, відпочивати в Європі.

Ажубаліс заявив, що слід не лише не видавати нові візи, а й анулювати дію виданих. "Яка різниця, коли була видана віза? Видається дивним їхати у відпустку до Європи, проти якої, по суті, ви й воюєте, розв'язуючи війну проти архітектури європейської безпеки. Сподіваюся, що наш міністр досягне успіху, що будуть прийняті рішення про те, щошенгенські візи перестають діяти для громадян Росії, за винятком гуманітарних випадків. Принаймні в деяких державах", - сказав він.

Голова комітету дотримується таких самих поглядів. "Якби ми були послідовними, рішення було б абсолютно ясним - жодних туристичних віз і жодних туристів з Російської Федерації на території нашої держави", – заявила Андрікене.

Вона наголосила, що багато залежить від ухвалення рішень так званими прикордонними державами, і нагадала, що індивідуальні ініціативи іноді призводять до загальноєвропейських рішень.

"Коли в ЄС вирішували чи закривати європейський простір перед Росією, то консенсусу теж не було, але одна країна закрила повітряний простір, інша країна, третя, четверта, і тоді нічого не залишалося, окрім як на всій території ЄС ухвалити це рішення", – підкреслила вона. .

Для України буде дуже корисною: Франція розробляє методику захоплення ворожих окопів "ультраневидимими" бійцями

субота, 18 травень 2024, 19:04

У рамках навчань НАТО французи тестуватимуть нову військову методику, яка повинна бути корисною в Україні. Про це повідомляє RTL, передають Патріоти України. В рамках військових навчань, які пройдуть в Естонії, НАТО хоче продемонструвати росіянам, що в...

Поки ворог намагається проломити українську оборону на Харківщині, Донеччині, Херсонщині: ЗСУ покращили тактичне положення під Лиманом

субота, 18 травень 2024, 17:59

З початку поточної доби на фронті відбулося вже 44 бойові зіткнення, найбільше – на Покровському, Краматорському і Курахівському напрямках. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у зведенні в суботу, 18 травня. На більшості напрямків російські загарбники продовж...