У Міноборони розповіли, як збираються озброїти перший корвет ВМСУ

Критики проекту наполягають на більшій ефективності при малих коштах "вовчих зграй" ракетних катерів. Ті здатні до агресивної оборони рідних берегів на і "кинжальних" рейдів в той же Крим. Битись у відкритому морі з росіянами на рівних ВМСУ не готові.

Всього українські військові хочуть отримати чотири кораблі такого класу

У Міністерстві оборони України у відповідь на запит Донбас.Реалії надали список озброєнь, якими планують оснастити корвет класу Ada, що зараз будується в Туреччині для потреб Військово-морських сил України, зазначають Патріоти України.

Всього українські військові хочуть отримати чотири кораблі такого класу. Так, за даними Міноборони, як ударна ракетна зброя передбачений протикорабельний ракетний комплекс Harpoon виробництва США.

Окрім цього, корвет мають озброїти зенітно-ракетним комплексом VL MIKA, артилерійськими установками OTO Melara Super Rapid(76-мм) і Millennium(35-мм), а також дистанційно керованими стабілізованими кулеметами(12,7-мм) Aselsan STAMP.

Мінно-торпедне озброєння корвету складатиметься з торпедних апаратів(324-мм) з протичовновими торпедами Murene 90 Impact.

Також у Міноборони пояснили, чому будівництво корвету для України розпочалось в 2021 році, хоча, згідно зі стратегією ВМС, кораблі такого класу мають надходити у військо не раніше від 2025-2030 років.

«За світовим досвідом, термін будівництва кораблів класу «корвет» складає 3-6 років та потребує опанування його як бойової системи ще 1-2 роки і більше. Отже, повне набуття спроможностей першого корвету очікується не раніше за 2026 рік. Зважаючи на зазначене, у відповідності зі Стратегією ВМС, для забезпечення надходження корветів у ІІ етапі(2025-2030 роки – ред.), будівництво першого корабля цього класу було розпочато на І етапі», – вказано у листі.

У кінці липня міністр оборони Андрій Таран повідомив, що корвет має вийти на державні випробування у 2023 році. Будівництво відбуватиметься за формулою «50 на 50». Корпус корабля зберуть у Туреччині, а встановлювати озброєння і доводити до повної готовності хочуть вже в Україні.

Критики проекту мають сильні аргументи проти витрат коштів на великі кораблі, зокрема корветну програму, в силу неможливості тягатись з Чорноморським ВМФ РФ за цим параметром в середньостроковій перспективі. Нечисленні та слабко озброєні вони як і фрегат "Сагайдачний" змушені будуть берегтися під захистом берегової оборони, або стати жупелом для ВМФ та ВПС Росії у відкритому морі, вступаючи у нерівний бій з переважаючими силами ворога. Навіть при чотирьох корветах і одному фрегаті ВМСУ, Чорноморський флот в Севастополі може виставити на кожен український корабель чотири-п'ять аналогічного класу ,а при потребі перекинути через Босфор ще значне підкріплення. Отже наш шанс активна оборона.

За кошти на однин корвет можна збудувати-купити кілька ракетних катерів , кожен з котрим нестиме співставну з корветом кількість протикорабельних ракет з врази меншими екіпажами і колективною живучістю на порядок більшою.

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 20 квітня

субота, 20 квітень 2024, 9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно склали:

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...