"У нас є свої цілі": Зеленський розповів про ймовірність переговорів із Путіним і гарантії безпеки

Президент України Володимир Зеленський досі не відкидає можливої зустрічі з главою РФ Володимиром Путіним чи відновлення переговорів із країною-агресором щодо припинення війни. Проте ймовірність таких двосторонніх розмов залежатиме від поведінки окупантів, Кремля, передають Патріоти України.

Поки влада за підтримки міжнародних партнерів вирішує питання обміну полоненими, деокупації територій, миру, а також працює над договором стосовно гарантій безпеки. Про це гарант розповів в інтерв’ю разом із першою леді Оленою Зеленською для українських телеканалів.

Український лідер заявив, що мета ймовірної бесіди з Путіним постійно змінюється, залежно від ходу воєнних подій в нашій країні. "Все залежить від моменту, коли ми зустрічатимемося. Яка гібридна війна, такі гібридні будуть мир і зустрічі. Якби ми зустрічалися сьогодні, питання Маріуполя було б на порядку денному. А якщо через два місяці, можливо, його вже не буде чи буде частково. Ми не знаємо", – пояснив він.

За його словами, сьогодні українська сторона має конкретні дані щодо подій на фронті, розуміє ті чи інші загрози й ризики. В цій ситуації, якби були переговори, багато чого залежить він України і водночас від РФ. "Не говорячи з ними, ми повинні констатувати все на той результат, в якому перебуваємо зараз. У нас є бажання і свої цілі. Ми хочемо повернення територій і закінчити цю війну. Але як це буде, коли – залежить від часу, коли відбудеться розмова з Путіним", – зазначив гарант.

На його думку, переговори України й РФ точно будуть, але невідомо, в якому форматі. Зокрема, з посередниками чи без них, на рівні президентів, двосторонні чи в широкому полі.

"Наприклад, гарантії безпеки. Це важливий договір і так само важливо, щоб він був не просто папірцем, а допоміг у майбутньому – нам, дітям. Щоб це був базис, який є основою безпеки держави й українського суспільства", – пояснив Зеленський.

Нині країна розглядає коло гарантій безпеки з державами-партнерами, яким довіряє. Документ уже розроблено, але він доопрацьовується, адже не все погоджуються сторони.

"Ми як українці забагато хочемо. Вони як європейці занадто скептичні. Десь посередині ми знайдемо відповідь. Нам важливо, щоб у парламентах держав довкола України, без РФ, була ратифікація такого міжнародного договору", – сказав президент

Окремо, на його переконання, країні потрібна двостороння угода з Росією. Але її розгляд залежатиме від того, як поводитимуться окупанти. "Чи не побачимо ми на звільнених територіях ще п’ять Буч… Тому мені складно сказати, про що можемо говорити. У мене є відповіді, але треба знати й відповіді іншої сторони", – підсумував Зеленський.

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...