У Путіна нові проблеми: Дуда заявив, що Польща повинна вимагати від Росії відшкодування за Катинський злочин

РФ несе на собі успадковану відповідальність за Катинський злочин. Дуда вважає, що Варшава має ініціювати сплату Москвою відшкодування. Польща повинна звертатися до міжнародних судових інституцій про визнання відповідальності Росії як правонаступниці СРСР за Катинський злочин. Про це під час зустрічі з родинами жертв Катинського злочину заявив президент Польщі Анджей Дуда, повыдомляє офіційний сайт глави польської держави, передають Патріоти України.

“Я не сумніваюся, що російська держава сьогодні несе на собі успадковану відповідальність за Катинський злочин. І якщо ми сьогодні можемо кому-небудь пред'явити претензії, то це до російської держави. І я вважаю, що цим шляхом треба йти”, - зазначив Дуда.

Він наголосив, що відчуває моральний й історичний обов’язок перед поляками "поновити спробу отримання від міжнародних судових органів ствердження факту злочину і встановлення відповідального за цей злочин". Нагадаємо, що ще 2012 року Страсбурзький суд визнав катинський розстріл злочином, однак відмовився змушувати Росію відновлювати розслідування справи.

"Катинська справа" про розстріл 1940 року тисяч полонених польських військовослужбовців співробітниками НКВС довгі роки ускладнювала відносини між Росією та Польщею. Зазначимо, у результаті масового розстрілу в Катині 1940 року загинули 14 тисяч польських офіцерів. Їхні родичі протягом багатьох років намагаються добитися реабілітації розстріляних, але поки безуспішно.

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...