У РФ почалася гонка за роль нового господаря Кремля: У Politico описали два сценарії для Путіна

Провальна війна Росії в Україні призвела до того, що вперше за два десятиліття опоненти російського диктатора вважають імовірною його відставку. У РФ сперечаються, хто може замінити Володимира Путіна в Кремлі. Втім, все залежатиме від ходу війни, яка обертається проти Путіна і підриває його непереможність, передають Патріоти України.

Як пише Politico з посиланням на Михайла Касьянова - прем'єр-міністра РФ 2000-2004 рр. - контроль Путіна над владою може раптово ослабнути.

"Я вважаю, що за три-чотири місяці відбудуться кардинальні зміни", — сказав Касьянов Sky News 30 вересня. "Чи зможе він вивернутися, я не знаю", — сказав Politico російський підприємець, громадський і політичний діяч Михайло Ходорковський.

Він додав, що завдяки опору України, а також помилкам і невмілій тактиці ведення бою з боку Росії кремлівські інсайдери та інші великі політичні гравці, схоже, замислюються про життя після Путіна. Журналісти видання звернули увагу на те, що в керівництві РФ почалася внутрішня боротьба і з'явилися ті, хто критикує дії один одного і військового командування.

"Чиновники тепер, схоже, намагаються скористатися мінливим політичним ландшафтом. Спостерігачі Кремля стверджують, що спалахи публічного інакомислення з боку представників російської еліти, зокрема чеченського лідера Рамзана Кадирова і керівника групи "Вагнер" Євгена Пригожина, безпрецедентні", – йдеться у статті.

Автор пише, що Кадиров і Пригожин уникали прямого засудження Путіна. Це може служити інтересам Кремля - звинуватити військових і відвести гнів від Путіна. Не втримався від критики Міністерства оборони і сам Путін - дорікнув йому за неправильне виконання указу про мобілізацію.

У Кремлі також не стали дорікати ані Пригожину, ані Кадирову, який і зовсім отримав нове звання генерал-полковника. "Проте ознаки внутрішньої боротьби за владу, що складається з двох основних альянсів - "партії війни" на чолі з Кадировим і Пригожиним і протиборчої фракції, що складається з органів безпеки, Шойгу і Валерія Герасимова, начальника Генштабу - цілком наочні", - прокоментував Ходорковський.

Два варіанти для Путіна

Ходорковський описав два можливі сценарії на випадок, якщо війна в Україні й далі буде провальною для Путіна. Згідно з першим, конкуруючі табори в РФ об'єднуються і тиснуть на Путіна, щоб він пішов у відставку. Главі Кремля обіцяють імунітет і збереження його багатств. У такому випадку новим лідером РФ стане прем'єр-міністр Михайло Мішустін. Однак у цьому випадку, вважає Ходорковський, почнеться боротьба за те, хто буде його контролювати.

Другий сценарій передбачає зіткнення між "партією війни" та її опонентами в органах безпеки і оборони, які є набагато більш фрагментованими і деморалізованими. Чи зможе Путін пережити наслідки своєї війни - неясно. "Я більше не вважаю його прагматичним. Він все більше і більше покладається на свої емоції", – резюмував Ходорковський.

Про мотивацію

неділя, 19 травень 2024, 0:45

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...