У Росії настала технологічна криза через санкції, - Financial Times

Російські компанії зіткнулися з технологічною кризою через західні санкції. Як наслідок, у РФ виник брак напівпровідникових схем, а також електричного та комп’ютерного обладнання для забезпечення дата-центрів. Про це повідомляє Financial Times, передають Патріоти України.

За даними видання, більшість найбільших світових виробників мікросхем, зокрема Intel, Samsung, TSMC та Qualcomm, повністю пішли з російського ринку після введення США, ЄС та Великою Британією експортного контролю на товари з використанням мікросхем, створених у цих країнах.

Це призвело до дефіциту більших, бюджетних мікросхем, що використовуються у виробництві автомобілів, побутової та військової техніки.

Також різко скоротилися поставки досконаліших напівпровідників, які використовуються в передовій побутовій електроніці та ІТ-обладнанні. “І здатність країни імпортувати іноземні технології та обладнання, що містить ці чіпи, включаючи смартфони, мережеве обладнання та сервери даних, була різко обмежена”, – йдеться у статті.

Один із керівників західних виробників чіпів заявив, що всі маршрути постачання від комп’ютерних серверів до iPhone – “все – зникло”. Враховуючи, що Росія не може експортувати більшу частину своєї сировини, імпортувати критично важливі товари або отримати доступ до світових фінансових ринків, економісти прогнозують скорочення ВВП країни на 15%.

Видання наголосило, що експортний контроль над технологіями “подвійного використання”, які можуть мати як цивільне, так і військове застосування – один із найбільш серйозних та довготривалих наслідків для економіки Росії.

У РФ є кілька вітчизняних компаній із виробництва мікросхем, а саме АТ “Мікрон”, MCST та Baikal Electronics. Однак вони покладалися на імпорт значної кількості готових напівпровідників від іноземних виробників, таких як SMIC у Китаї, Intel у США та Infineon у Німеччині. Останні дві компанії працювали із заводами у Тайвані та Європі.

MCST розглядає варіант перенесення виробництва власної продукції на російські заводи, що належать “Мікрону”. Проте ще минулого року «Сбербанк» заявив, що чіпи “Ельбрус”, розроблені MCST, “катастрофічно” провалили всі перевірки. Зокрема, пам’ять, обробка інформації та робота інтернет-зв’язку у вітчизняних мікросхемах значно поступається чіпам від Intel.

Передбачалося, що РФ зможе налагодити ланцюги постачання з «сірого ринку», тобто купуючи західну продукцію у торгових посередників в Азії та Африці через брокерів. Але світовий дефіцит мікросхем та критично важливого комп’ютерного обладнання означає, що ці канали пересохли. «Деякі китайські компанії другого рівня готові до постачання. На російських складах є запас комплектуючих, але це не той обсяг, який їм потрібен, він не стабільний, і ціни зросли щонайменше вдвічі», – повідомив експерт.

За словами голови Інституту інтернет-досліджень у Москві Карена Казаряна, деяким компаніям вдалося налагодити постачання з Казахстану. Проте виконавчий директор одного з виробників чіпів заявив, що “якщо говорити про споживчу електроніку, телефони, комп’ютери та сервери, то в більшості випадків виробники за межами Росії не поставляють такі товари до РФ, навіть якщо мікросхеми в цих продуктах належать Китаю”.

Він додав, що, попри пасивну реакцію влади КНР на російську агресію проти України, кілька китайських компаній вирішили припинити продаж своїх смартфонів у Росії. Ці компанії побоялися, що бездіяльність вплине на їхні бренди.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...