У Росії сталося найбільше падіння видобутку газу: Через санкції агресор втрачає головне джерело доходів

Видобуток газу російським "Газпромом" склав лише 412,6 млрд кубометрів минулого року. Це на 20% менше, ніж 2021-го, щорічне зниження становить близько 103 млрд куб. м – найбільше в історії "Газпрому", передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL. Росія намагається замінити постачання газу, і зараз єдиний великий покупець – Китай – купує газ із великими знижками. Але проблема полягає в тому, що постачання швидко збільшити неможливо. Пропускна можливість обмежена. Падіння доходів РФ через скорочення постачання газу вже відбувається.

Росія намагатиметься збільшити внутрішнє споживання (частина регіонів досі не газифікована). Однак ціни на внутрішньому ринку нижчі, тому це не дасть змогу зберегти колишній прибуток.

Наприклад, чистий прибуток "Газпрому" за міжнародними стандартами фінансової звітності за 2022 рік знизився на 41% – до 1,226 трлн рублів (13,1 млрд доларів) з 2,093 трлн рублів (22,37 млрд доларів) у 2021 році. При цьому виторг (усі гроші, які отримає за проданий газ компанія без урахування витрат на видобуток, транспортування) від постачання до Європи 2023-го впаде вчетверо, до 30 млрд доларів.

Падіння також позначається на обсягах видобутку. Майже третина газу, що видобувається, йде на експорт. За попередніми оцінками Oxford Institute for Energy Studies, видобуток газу в Росії в 2022 році склав 672,6 млрд куб. м (з урахуванням усіх видобувних компаній, зокрема і "Газпрому"), що на 90,2 млрд куб. м (11,8%) нижче за рівень 2021-го.

"Це найбільший спад виробництва в річному вирахуванні з 1990 року на національному рівні. Другий найбільший, 81 млрд кубометрів, стався в 2009 році після світової фінансової кризи та рецесії, коли Європа скоротила свої заявки на російський газ і внутрішня економіка Росії увійшла в глибоку рецесію", – йдеться у публікації.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...