Україна може отримати "розумну" зброю, яка не стрілятиме по Росії: Як це працює

Сполучені штати Америки можуть передати Україні потужне озброєння, запрограмувавши його не стріляти по Росії. Про це старший науковий співробітник Стенфордського університету Герберт Лін написав у колонці видання The Hill, передають Патріоти України.

США прагне надавати військову допомогу Україні, намагаючись при цьому не спровокувати масштабнішого конфлікту з Росією. Американці й інші учасники НАТО відмовилися від прямого втручання у бойові дії, проте постачають українцям сучасне озброєння. США передали переважно технології, призначені для оборони країни та не можуть завдавати ударів на велику відстань, наприклад, по об'єктах на території Росії.

У травні американська влада запропонувала відправити Україні потужнішу зброю, здатну стріляти на 50 миль (приблизно 80 км). Як припускає Герберт Лін, йдеться про ракети, що запускаються керованою реактивною системою залпового вогню (КРСЗВ), які оснащені GPS для точного наведення на географічні координати цілей. Відстань дозволяє завдавати ударів по РФ, які можуть бути розцінені як наступальні, а не оборонні дії.

Україна запевнила Білий дім, що не стрілятиме через кордон, проте Росія може не повірити в це. Адже навіть якщо українці дотримаються своєї обіцянки, то під час запеклих битв можуть помилково запустити ракету не туди — такий інцидент матиме катастрофічні наслідки та зірве потенційні переговори. Герберт Лін запропонував унеможливити такі дії, заборонивши ракетним системам стріляти по російській території на програмному рівні. У такому випадку, якщо оператор введе неправильні координати, установка відмовиться стріляти та видасть повідомлення про те, що ціль перебуває в забороненій зоні.

"Сполучені Штати могли б значно знизити небезпеку випадкового інциденту, використовуючи дані про місцезнаходження системи GMLRS за допомогою GPS. Зокрема, досить просто побудувати віртуальну геозону навколо Росії, яка запобігла б роботі системи КРСЗВ, якби ціллю було щось на території Росії", — пояснив учений. — "США можуть запровадити цю зміну в програмне забезпечення КРСЗВ та поінформувати про це Росію".

Герберт Лін вважає, що Росія не зможе нічого заперечити проти таких заходів. Навіть якщо Кремль не повірить обіцянкам США, то це краще, ніж якщо американці зовсім нічого не зроблять. Україна не має причин сперечатися, адже вона вже погодилася з обмеженнями.

Дослідник додав, що КРСЗВ є гарним прикладом, але ПЗ дозволяє запровадити територіальні обмеження для будь-якої сучасної зброї, яка використовує наведення за координатами, зокрема для гелікоптерів і безпілотників. Унаслідок цього Україна збільшить наступальний потенціал, але не зможе застосовувати західне озброєння проти цілей у Росії.

"Відключення обмежень геозони в принципі можливе, але потребує значних зусиль", — наголосив учений. За його словами, програмні механізми можуть заспокоїти Росію, але набагато важливіше — стимулюватимуть США охочіше передавати високотехнологічну важку військову техніку, якщо тільки американська влада не має інших причин крім ризику ескалації конфлікту.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...