Україна може стати головним союзником НАТО, - Піонтковський

Найголовніший результат поразки Трампа – це повернення Заходу на міжнародну арену.

З перемогою Джо Байдена на виборах у США рішучим чином змінюється геополітична ситуація у світі. Захід і НАТО повертаються і як сильні гравці будуть протистояти авторитарним режимам та їхнім зазіханням на суверенітет сусідніх країн. Це найголовніша новина для України, сказав в інтерв'ю російський політолог, який проживає в США, Андрій Піонтковський, передають Патріоти України.

– Джо Байден – давній симпатик України. Але якою буде його політика щодо нашої країни, як у президента США?

– Сам Байден неодноразово підкреслював, зокрема й у своїх останніх дебатах із Трампом, що найважливішим й основним пріоритетом його зовнішньої політики буде підтримка України та опір російській агресії. І це не якась передвиборча заява. Ми знаємо, що ще в адміністрації Обами Байден був головний по Україні, приділяючи їй багато уваги. Тож він є близьким другом України. Вам у цьому відношенні пощастило з результатом виборів США.

– Що саме може зробити Байден щодо України? Наприклад, чи будуть поставки зброї або ж посилення санкцій проти Росії?

– Є позиції, зафіксовані Сполученими Штатами, зокрема й резолюціями Конгресу, які за Трампа не реалізовувались. Але я вважаю, що не треба ухвалювати жодних нових пекельних санкцій. Найнеприємніші, руйнівні санкції для путінського режиму вже передбачені знаменитим законом "Про протидію ворогам Сполучених Штатів", ухваленим 2 серпня 17-го року. Він майже одноголосно був ухвалений Конгресом, і Трамп його дуже неохоче підписав. Проєкт передбачав заморожування та арешт фінансових активів, як написано в тексті закону – "олігархів і чиновників, близьких до Путіна".

Між іншим, як це з'ясувалося під час розслідування, проведеним американськими інститутами, це близько трильйона доларів. Астрономічна сума, яку путінська клептократія включно з вищими чиновниками вивезла, і вони перебувають в юрисдикції Сполучених Штатів. Цей захід руйнівний не тільки тим, що в керівників Росії відбирається награбоване, але і тим, що віталася б переважною більшістю російського населення.

Ці величезні кошти розглядаються як власність російського народу і будуть повернуті справжнім власникам – першому посткримінальному уряду Росії.

– Був же ще арешт активів декількох відомих людей, включно з Олегом Дерипаскою.

– Так, тільки потім їх йому повернули назад. Наскільки мені відомо, Байден і його оточення міцно націлені на застосування тієї міри, якою можна підірвати всю внутрішньополітичну ситуацію в Росії. Більшість російського народу зустріне її з радістю. Це що стосується санкцій.

Що стосується підтримки України, то тут уже залежить від дипломатичної ініціативи України. По-моєму, цілком дозріла ситуація в адміністрації Байдена для надання Україні так званого статусу Major Non-NATO Ally – головний союзник, не член НАТО. Цей статус є в Ізраїлю, Південної Кореї, Австралії, Японії, Нової Зеландії. Всі вони найближчі союзники НАТО, що дає фактично такий самий доступ до військової допомоги Сполучених Штатів, як і членство в НАТО. Але за винятком так званого пункту 5.

– Виходить, що для України відкриваються широкі можливості з надання військової допомоги?

– Україна формально подала на цей статус ще років зо три або чотири тому. Він навіть розглядався в одній із палат Конгресу, палатою представників був підтриманий, але потім адміністрація Трампа, як і багато іншого, пов'язаного із санкціями, замотала його. Тепер саме час усе це виконати.

Рішучі наміри Байдена з надання допомоги Україні будуть виконані, тому що вони користуються повною підтримкою і республіканців. Ось найдивніше, що в настільки розділеному американському політикумі існує, напевно, єдиний зовнішньополітичний пункт порядку денного, в якому досягнутий абсолютний консенсус військово-політичного істеблішменту Америки.

– Якщо після перемоги Трампа в Росії пили шампанське, то виграшу Байдена, напевно, засмутилися?

– З Трампом вийшло не зовсім так, як у Кремлі думали. Американський президент – це не російський цар. У США складна система стримувань і противаг. Якраз ось ця єдність у Конгресі заважала Трампу реалізовувати всі путінські забаганки. Все, що робилося на користь України за президентства Трампа, було не завдяки йому, а всупереч.

Тепер уже немає жодних перешкод. Але найголовніший результат поразки Трампа – це повернення Заходу на міжнародну арену. Чому Трамп був таким улюбленцем у Путіна і всього російського політичного класу? Тому що заперечував існування такого інституту, як Захід, вільний світ – він просто не розумів значення цих слів. Для нього America first означала насамперед розбірки з усіма американськими союзниками. Він сприймав своє президентство суто з фінансової сторони, бачив себе господарем якогось господарювального об'єкта, а міжнародні відносини будував тільки з погляду фінансової вигоди тих чи інших угод.

Те саме стосується і НАТО. Ось це особливо подобалося Путіну.

Геополітична ситуація в світі рішуче змінюється. Захід і НАТО повертаються як сильні гравці, готові протистояти авторитарним режимам і їхнім намірам на суверенітет сусідніх країн. Це найголовніша новина для України.

– Останнім часом читаю, що Путін може піти через проблеми зі здоров'ям, мовляв, у нього виявили хворобу Паркінсона.

– Я весь час намагався уникати конспіративних теорій і оцінок, пов'язаних зі здоров'ям Путіна. Але є об'єктивні речі. Наприклад, він пів року сидить у бункері та є очевидні дивацтва в його поведінці. Останнім часом мені вдалося переговорити з багатьма інсайдерами, вони підтверджують: очевидна тенденція ослаблення реальної влади Путіна. І не тому, що йому кинуто виклик і якісь люди з його оточення пропонують іншу програму. А просто суто фізично – людині зі слабким здоров'ям і психологічним станом, що перебуває в бункері, дуже важко ефективно управляти такою великою державою і контролювати всі процеси. Тож ця тенденція дійсно об'єктивна.

– А Байден для самої Америки – це добре чи погано?

– Байден – добре і для світу, і для Америки. Дуже багато його недооцінюють, але ж Байден здобув у процесі цієї виборчої компанії дві історичні перемоги. Першу під час праймеріз Демократичної партії над вкрай лівим кандидатом Сандерсом. Ліве крило – майже прокомуністичне і його вплив наростає. Так що Байдену вдалося зупинити цю загрозу і, друга перемога, – йому вдалося перемогти Трампа.

Байден – найбільш підготовлений у зовнішньополітичній сфері до виконання функцій американського президента з часів Буша-старшого. Після нього були люди ніби з провінції, без великого досвіду. Тож Байден – це порятунок Америки в один із найкритичніших моментів для її історії.

Джерело: Обозреватель

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...