Україна не піддасться на шантаж війною щодо односторонніх поступок по Донбасу: "Маємо досвід Придністров'я", - Кулеба

Міністр закордонних справ України виключає, що Київ не піде на односторонні поступки Москві в питанні Донбасу. Оскільки досвід окупованого Придністров'я показує, що прямі переговори з сепаратистами і позаблоковість не дають гарантій відновлення територіальної цілісності. Про це Дмитро Кулеба заявив у статті для Foreign Affairs, зазначають Патріоти України.

За його словами, ідея натиснути на Україну і примусити до односторонніх поступок і компромісів є необдуманою, і ці кроки не зроблять президента Росії Володимира Путіна більш миролюбним.

"Наприклад, Москва давно вимагає від Києва прямого діалогу з Донецьком і Луганськом, двома окупованими Росією регіонами на сході України. Україна завжди відкидала цю вимогу з очевидних причин: Росія - сторона конфлікту, і ми не дозволимо їй виставляти себе посередником", - зазначив Кулеба.

Він підкреслив, що історичний досвід показує, що вимога прямих переговорів з окупаційною владою навряд чи задовольнила б Росію. Зокрема, після того, як в Придністровському регіоні Молдови загострився збройний конфлікт в 1992 році, Москва вимагала від Кишинева прямого діалогу з Тирасполем за своєї участі в ролі посередника.

"Молдова погодилася і приступила до прямого діалогу з маріонетками Росії в надії, що цей крок дозволить врегулювати конфлікт і відновити територіальну цілісність. У 1994 році Молдова зробила ще одну спробу сприяти врегулюванню, офіційно проголосивши позаблоковий курс і відмовившись від руху до членства в НАТО. Який був результат цих поступок? Три десятиліття "замороженого" конфлікту і ніякого врегулювання. Російські військові і зброя досі залишаються в Придністровському регіоні Молдови", - додав Кулеба.

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...