Україна погодилася частково розмінувати порти: Західні журналісти розповіли про деталі "зернової угоди"

Україна погодилася частково розмінувати порти у Чорному морі задля створення "зелених коридорів" для експорту зерна. Угода, яка передбачає такий крок, ще не підписана, але це може статися вже сьогодні, 22 липня, на переговорах у Туреччині. Про це повідомляє The New York Times (NYT) із посиланням на власні джерела, передають Патріоти України.

"За словами трьох високопосадовців урядовців, українці погодилися прибрати деякі міни і направити вантажні судна в міжнародні води під наглядом капітанами своїх ВМС або берегової охорони", – пише видання.

Потім, за даними NYT, іноземні екіпажі супроводжуватимуть кораблі до Стамбула, звідки зерно прямуватиме до інших пунктів призначення. У самому Стамбулі буде створено центр спостереження за операцією. "Турецькі чиновники відіграватимуть головну роль у перевірці судів. Це потрібно, щоб гарантувати Росії, що порожні кораблі не переправляють зброю в Україну", – зазначає видання.

Турецьке видання Yeni Safak у свою чергу повідомило, що документ із "зернового питання" буде підписаний у Стамбулі 22 липня. Очікується, що церемонія відбудеться о 16.30. У ній братимуть участь президент Туреччини Ердоган та генсек ООН Антоніу Гутерреш.

Також було наголошено, що у церемонії передбачається участь представників України та Росії. Однак на якому рівні не уточнювалося.

Раніше речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко підтвердив, що 22 липня в Туреччині можуть бути підписані домовленості про експорт українського зерна – , відповідні переговори заплановані. При цьому він наголосив: українська делегація підтримає лише ті рішення, які гарантують безпеку південних регіонів України. Іншими обов'язковими для України складовими можливого документа є:

  • сильні позиції ЗСУ у Чорному морі;
  • безпечний експорт української сільськогосподарської продукції на світові ринки

Член української делегації на "зернових" переговорах із Росією, Туреччиною та ООН, нардеп від "Голосу" Рустем Умеров також розповідав, що експорт зерна з території України пройде через три порти. Ними стануть "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ". Проте в майбутньому в Україні сподіваються розширити їхню кількість.

Експорт зерна з України необхідний як світовій спільноті для зменшення наслідків продовольчої кризи, так і України. Країна вирощує більше агропродукції, ніж здатна споживати, також Україні потрібні грошові надходження від експорту. Крім того, якщо найближчим часом не розблокувати морський шлях поставок, "зайве" продовольство не буде де зберігати.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...