Україна зміцнюватиме свою духовну перевагу над Москвою: Нардеп, багаторічний координатор переговорів між Києвом і Константинополем, пояснив, що означає зустріч Порошенка з Варфоломієм

Резиденція Всесвітнього Патріарха. Ростислав Павленко (крайній справа)

Зустріч п’ятого президента України, лідера партії “Європейська Солідарність” Петра Порошенка із Вселенським Патріархом Варфоломієм - це продовження спільної роботи над зміцненням і розбудовою Православної Церкви України. Цей процес започаткований підписаною у 2018 році угодою із Вселенським Патріархатом. Про це журналістам у Стамбулі заявив народний депутат фракції “Європейська Солідарність” Ростислав Павленко, зазначають Патріоти України.

“Дуже важливо, що дипломатичне турне, скажімо так, різдвяне турне п’ятого Президента Порошенка розпочалося саме із зустрічі з Вселенським Патріархом. Про цю зустріч було домовлено заздалегідь, Вселенський Патріарх запросив Президента Порошенка під час телефонної розмови в ході святкування трьох років Об’єднавчого собору. І суть цієї зустрічі, її наповнення пов’язані з угодою, яку Президент України Порошенко підписав 3 листопада 2018 року – угодою із Вселенським патріархатом щодо підтримки православної церкви України”, – нагадав Павленко.

Народний депутат пояснив, що Вселенський Патріарх і Церква-Матір, котра прийняла Русь-Україну в лоно християнства наприкінці X сторіччя, і наразі допомагає Україні, як своїй духовній дочці та її канонічній Православній Церкві щодо визнання її іншими православними церквами-сестрами, поміж якими Вселенський Патріарх упродовж понад півтори тисячі років є першим з честю.

“Бачимо, цей процес триває. І якраз були обговорені кроки, які можна зробити для подальшого посилення і прискорення цього, і сподіваюся, що ці кроки будуть успішними”, – наголосив Ростислав Павленко.

Він зазначив, що йдеться про виконання відповідних домовленостей, про реалізацію і позиції Вселенського Патріарха і Петра Порошенка.

“Дуже хотілося б, щоб нинішня українська влада також докладала зусиль, тому що абсолютно справедливо, що ПЦУ є дуже важливим фактором в тому числі і національної безпеки України”, – наголосив Ростислав Павленко.

Він зауважив, що російська церква на теренах України дуже часто використовується російською державою як знаряддя гібридної агресії.

Багато говорили про Україну: Порошенко та Патріарх Варфоломій скоординували процес світового визнання ПЦУ“Тому розвиток, зміцнення Православної Церкви України є способом захисту українського суспільства від недружніх впливів. Тому дуже важливо приділяти увагу саме питанням захисту і розвитку українського православ’я”, – резюмує Ростислав Павленко.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об’єднавчий собор українських православних церков, під час якого оголосили про створення в Україні незалежної православної церкви. Її предстоятелем було обрано Епіфанія.

У січні 2019 року Українська Православна Церква отримала Томос про автокефалію. Після цього Константинополь визнав ПЦУ єдиною правонаступницею Київської митрополії, яка існувала в складі Вселенського патріархату з X століття.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...