Українського політв'язня у Росії засудили до 10 років за "шпигунство"

Українського політв'язня Олександра Марченка засудили в Росії до 10 років позбавлення волі. Держава-агресор звинувачує українця в переміщенні продукції військового призначення і шпигунстві. Рішення виніс суд у Краснодарі, зазначають Патріоти України.

«І ніби ми знали, що виправдальний вирок неможливий, але все одно сподівались на якесь диво… Навіть не уявляю, які почуття наразі охоплюють Олександра. Знаю тільки одне — він тримається, тому що має неймовірну силу волі», — пише Катерина у Facebook.

Вона наголосила, що й надалі боротиметься за чоловіка, та звернулася з проханням про допомогу до президента України. Також поінформувала про вирок Офіс українського омбудсмена, МЗС України, місії ОБСЄ й ООН та низку посольств міжнародних партнерів України: США, Німеччини, Швейцарії та Польщі.

У коментарі до посту консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський повідомив, що наступного тижня зустрінеться з Олександром Марченком у СІЗО та надасть йому всю можливу підтримку.

«Сподіваюся, мій візит, наші листи, підтримка всієї України додасть йому сил пройти цей жахливий етап у його житті», — зазначив консул.

Як Марченко став політв'язнем

У 2014 році він відвіз свою машину на СТО в Донецьку. Через початок війни з ремонту автівку він так і не забрав та поїхав. А повернувся лише у 2018-му. Знайомий розповів йому, що його машиною весь цей час користувався якийсь чоловік, який уже втік із міста, і є можливість машину повернути. Марченко ризикнув.

До Донецька Олександр добирався через Росію літаками «Київ — Москва», «Москва — Ростов-на-Дону», а далі переходом із російської сторони на територію, яку контролює «ДНР». З собою віз документи на машину і номерний знак. Вже 17 грудня був в Донецьку.

Наступного дня він написав заяву в так зване «МВС ДНР», об 11 ранку подзвонив дружині й повідомив, що в нього все добре і що він буде їхати на пункт пропуску «Успенка» — це виїзд із непідконтрольної частини Донеччини в Росію. З 13:00 того ж дня Олександр більше не виходив на зв’язок.

За словами його дружини Катерини, Марченка вивезли до РФ. Російські силовики звинуватили його в переміщенні продукції військового призначення і шпигунстві.

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...

Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...