У Лівії фронт тимчасово стабілізувався. У Сирії російські ВКС знов поновили бомбардування Ідлібу, на міні була підірвана російська ББМ

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході Туреччина включила північ Сирії у свою економічну зону. США запровадили нові санкції проти Ірану.

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході.  9 червня 2020 року

Лівія: Стрімкий наступ лівійської армії викликав ряд ускладнень як логістичного, так і бойового характеру. Прийнявши рішення триматися за Сірту та перекинувши в місто мотивовані частини, ЛНА Хафтара добилося «стабілізації» фронту на цьому напрямку, хоча і важкою ціною.

Крім відомих частин і підрозділів ЛНА, у місто повернулися ЗПРК «Панцир» власності ОАЕ, і навіть вагнерівці.

З іншого боку, скасований візит голови Президентської ради УНЄ Сарраджа до москви, якби натякає, що москва знов збрехала і знову готова втрутитися у конфлікт. Тим більше, що нездатність лише за єгипетської та єміратської підтримки втримати фронт була доведена. Ставки продовжують рости.

В повітрі висока активність ворожих ВПС. Як БПЛА так, як кажуть, і бойових літаків. Хоча поки їх приналежність стримано оминають. Їх удари додають немало клопоту лівійській армії, яка зосереджується для остаточного удару по Сірта.

В останньому збитті Bayraktar, звинувачують також прохафтарівський МіГ-29.

Пустельне-рівнинна місцевість значно ускладнює маскування підкріплень. В принципі ситуація на фронті розвернулася прямо навпаки, від того як Хафтар намагався взяти Тріполі і перекидав свої сили під протидію турецьких БПЛА.

З тим, підхід підкріплень під це стратегічне важливе місто майже не припиняється. Одна з таких колон у 200 автівок, пару десятків танків потягнулася з міста Місрата до лінії зіткнення. І як ви вже здогадалися, така багатокілометрова колона може стати легкою поживою для ворожих літаків, але НІТ. Ті ж самі хафтарівці, повідомляють про появлення шумів, які можуть свідчити про підтягування ближче до Сірта – турецької системи РЕБ Koral. Як раз ці системи робили сліпими російські ракети в Ідлібі.

На тлі цих подій, говорити про ще один поворотний момент у війні не варто. Сторона Хафтара чітко усвідомлює, що не має можливостей для військової перемоги над лівійською армією за підтримки Туреччини. Єдине на що робиться ставка, так це на затягування боїв під Сірта (рідне місто колишнього диктатора Каддафі) з паралельним пошуком вирішення питання війни політичним шляхом. Знаходження лінії фронту на рубежі Сірта залишає союзникам Хафтара, ще достатньо сильні переговорні позиції. Зрозуміло, що вразі відступу до Бенгазі, вже ніяких домовленостей не буде.


Одним з варіантів дотиснути турків та УНЄ, сісти на стіл переговорів, є створення перешкод у поновленні видобутку нафти Лівією. Як раз таким кроком, можна охарактеризувати прибуття на видобувні об’єкти родовища Аш-Шарара банд формування деякого Мухаммада Халіфа, з вимогою до робочих родовища припинити роботу.

Поки у національній компанії Лівії (NOC) оголошений стан форс-мажору. Але я впевнений, що в найближчий час ситуація буде вирішена. Цікавим є інше. Русня тут же сполохалася про появу нових 300 тис. барелів на ринку і закликала переглянути квоти. Але саудити їх тут же заспокоїли, тим що остання угода ОПЕК+ включала в себе і майбутню появу лівійської нафти на ринку. Тому враховуючи незначні об’єми видобутку, лівійська нафтова промисловість залишиться поза угодою ОПЕК+.

Одним з варіантів «вирішення» проблеми бандитів на нафтових об’єктах може стати допомога від племен таурегів. Які дуже доречно оголосили про визнання УНЄ та своє приєднання до їх збройних сил.

«Представники лівійської армії, революційних загонів і допоміжних сил, що діють в місті Авбарі, в якому проживають лівійські туареги, в спільній заяві підтвердили свою лояльність міжнародно визнаному уряду Лівії», – йдеться в повідомленні УНЄ.


Район Авбарі розташований в 971 км на південь від Тріполі. Населення району складає 35 тисяч чоловік. У Авбарі знаходиться цивільний аеропорт, який призупинив роботу через початок в країні громадянської війни.

Ще одним цікавим фактором, цього нового етапу війни, є відсутність Хафтара у Лівії. Після свого візиту до Каїру, бунтівний маршал так і залишився у «гостинних єгиптян». Не буду наводити цитати єгипетських чиновників, проте Каїр для Хафтара може стати своєрідним Ростовом, з подальшим статусом пенсіонера.

І такі плани мають місце бути, оскільки, ще раз повторюся, союзники Хафтара навряд чи зможуть поновити колишню чисельність та боєздатність ЛНА, яка лише стрімко втрачала території. І доказом таких втрат є підрахована чисельність покинутої техніки лише в місті Тархуна.


Тому, наступ лівійської армії буде продовжений у найближчий час.

Сирія: Після вчорашнього рейду «інгімасі», повстанці як зазвичай відійшли на попередні позиції, а асадити та русня ще довго обстрілювали навколишні села, побоюючись туди повертатися. Під вогонь попали н.п. Халубу, Суфахун, Фелафіл, Кафр Уведід і Каладін, Зукум та Анкаві на півдні Ідлібу. Такого масованого обстрілу з залученням російських літаків не було з моменту початку «перемир’я».


І здається, що ситуація зрушила з місця. І нові підкріплення повстанців вирушили на фронти Ідлібу. І оператори ПТРК повстанців знов розпочали доводити свою фаховість та асадитах.

Сирійське агентство ANHA повідомило, що поблизу села Мардж Ісмаїл, що поруч з Кобані на турецькому кордоні, на міні було знищено російський бронеавтомобіль і три російські солдати були поранені. Як кажуть, підрив стався після того як водій з’їхав з дороги і вирулив в поле.

Русня як завжди заперечує поранення своїх, а «Тигр» як кажуть отримав незначні пошкодження)

Туреччина: На тлі зростаючих хвиль протестів у зв’язку зі стрімким падінням курсу сирійського фунту, Туреччина прийняла рішення про включення вільних територій Сирії (з Ідлібом включно) до єдиної економічної зони з запровадженням єдиної валюти – турецької ліри. Решта валют, крім асадівських фантиків, також зберігають своє ходження. Рішення прийняте для забезпечення економічної безпеки сирійських громадян.


Спецслужби Туреччини, повідомили що за нападом на турецьку військову машину швидкої, в наслідок чого загинув один військовий, а ще двоє отримали поранення, стоїть проасадівський осередок бойовиків.

Іран: Більше сотні судів і транспортних компаній, що працюють в сфері транспортування енергоресурсів, включені в понеділок у санкційні списки Мінфіну США. Зокрема, під санкції потрапили іранські нафтоналивні танкери.

Раніше Іран направив до Венесуели п’ять танкерів з 1,5 млн барелів пального. Американське видання Wall Street Journal повідомляло, що США планували блокувати доставку іранського пального до Венесуели. Зокрема, не виключалося введення санкцій проти екіпажів суден, які здійснювали доставку, і арешт самих танкерів в разі їх заходу в порти третіх країн для дозаправки.

Представник іранського МЗС Аббас Мусаві свою чергу заявив, що Іран продовжить поставки нафти Венесуелі, якщо Каракас про це попросить. “Іран використовує право на вільну торгівлю з Венесуелою, і ми готові направити туди ще більше танкерів, якщо Каракас звернеться з проханням про нові поставки з Ірану”, – сказав він.

Ірак: Жорстку посадку здійснив американський С-130 на базі Таджі в Іраку. Повідомляють, що літак з’їхав зі злітної смуги. Поранення отримали четверо людей. Літак, ймовірно, залишився без одного двигуна внаслідок пожежі.


Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...