У Лівії наближається битва, а "Вагнер" втікає. США звинуватили ПВК "Вагнер" у порушенні ембарго ООН. Вчорашня атака спільного патрулю в Ідлібі може бути російською провокацією

Дайджест подій на Близькому сході

Дайджест подій на Близькому сході. 15 липня 2020 року

Лівія: Після вчорашньої заклику Палати представників в Тобурці до Єгипту втрутитися у лівійський конфлікт, часу який залишився до поновлення бойових дій стало ще менше. Вогню додав і прес-секретар хафтарівської ЛНА Ахмед аль-Місмарі, який заявив що урядова лівійська армія знаходиться у готовності в безпосередній близькості від лінії фронту і битва може розпочатися у найближчі години. В принципі нормальна практика – звинуватити противника у тому, що маєш намір зробити сам.


З тим, процеси реально прискорилися. В Каїр прибули представники лівійських племен, де їх будуть знов переконувати та скупувати їхню лояльність. В той же час до Торбуку потягнулися колони з єгипетським озброєнням та боєприпасами. Подейкують, що єгиптяни надали Хафтару російськи комплекси С-300 «Бук». Поки без фото-доказів.


Але самою показовою ознакою скорого початку боїв стала втеча щурів з корабля. Як і завжди вагнерівці починають тікати першими. Повідомляють, що вагнерівські загони згорнули своє барахлішко, включно з Панцирами та станціями розвідки і відступають далі на схід Лівії від Сірта та Аль-Джаффра.

Ймовірно що під час останньої телефонної розмови, Ердоган попередив ху@ла, що жарти закінчуються, хоча офіційно повідомили, що балакали про відновлення повітряного сполучення.

Командування Сполучених Штатів Африки (AFRICOM) має чіткі докази того, що ПВК Вагнера, яка фінансується росією, встановлювала міни та імпровізовані вибухові пристрої (СВП) в і навколо Триполі, що ще більше порушує ембарго на озброєння ООН та загрожує життю невинних лівійців.


Докази свідчать, що з середини червня такі пастки та мінні поля безрозбірливо розміщувалися навколо околиць Тріполі аж до Сірта. Ця зброя, як вважають, була ввезена в Лівію групою Вагнера. “Вагнерівці, які фінансуються російською державою, демонструють повну зневагу до безпеки та життя лівійців”, – сказав генерал-майор морської піхоти США Бредфорд Герінг, директор з операцій командування США. “Безвідповідальна тактика групи Вагнера продовжує конфлікти і несе відповідальність за непотрібні страждання та загибель невинних мирних жителів. Росія має владу зупинити їх, лише не хоче цього”.

Туреччина: В рамках антитерористичної операції «Кіготь Орла» (Pençe Kaplan) на півночі Іраку за 28 днів нейтралізовані 62 терориста РПК. Про це повідомив міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар на щотижневій відеоконференції за участю начальника Генштабу генерала Яшар Гюлера, командувача Сухопутних військ генерала Уміта Дюндара, командувача ВПС генерала Хасана Кючюкакюза та Командувача ВМС генерала Аднана Озбай.


Очільник оборонного відомства підкреслив, що Туреччина поважає політичну і територіальну цілісність сусідніх країн, в тому числі Іраку, а всі дії Анкари засновані на праві на самооборону. Мета операції турецької армії – повністю нейтралізувати терористів, знищуючи їх притулки і збройові склади, підкреслив Акар.

Туреччина і її армія готові до кінця підтримувати Азербайджан в боротьбі з агресією Вірменії, що окупувала частину азербайджанських земель, в тому числі Нагорний Карабах. Про це вже сьогодні заявив Хулусі Акар, коментуючи ситуацію в прикордонному з Вірменією Товузському районі Азербайджану.

Повідомляють також, про наміри турків посилили азербайджанців ударними БПЛА. Проте, принаймні, ті що належать турецьким ВПС вже розпочали патрульно-розвідувальну діяльність на кордоні з Вірменією.


Сирія: Основною версією вчорашнього підриву російського БТРА під час патрулювання траси М4 в Ідлібі, русня висунула винуватцем угруповання – “Катаїб Хаттаб Аш-Шишані”. І все було б нічого, якби насправді такого угруповання не існувало. Тобто суто свинособача вигадка.


Подальший аналіз з’явившихся відео атаки також додав підтверджень, щодо можливої спланованої провокації від самих московитів. Місцеві опозиційні «кулібіни», що практикувалися виготовленням джихад-мобілів, які використовувалися в акціях істішхадії, заявили що продемонстрований білий джип має занадто високу «стійку».

Як правило, джихад-мобілі мають підсилену підвіску, яка укріплюється для утримання додаткового навантаження – самої вибухівки та вражаючих елементів. В даному випадку такого не спостерігається, а пошкодження на російському БТР свідчать про мінімальну кількість вибухівки задіяній в нападі. Останнім доказом фальсифікації нападу служить відсутність смертника в самому авто – згідно аналізу машину пустили накатом і дистанційно підірвали при наближенні до колони.

Пораненій під час атаки русні була надана перша медична допомога турецькими військовими медиками. Після чого вони були евакуйовані та передані своєму командуванню. Серед трьох свинопсів, двоє виявилися інгушами.

Тим не менше, русня та асадити використовують по-повній нагоду побомбити Ідліб. Масовані обстріли та удари півдня провінції не вщухають зі вчора. Лише по місту Кансафра впало 40 реактивних ракет. Як завжди «скрепно», по центру міста, прямо по будівлям мирних мешканців.

Тим часом, непримириме опозиційне угруповання Ідлібу – ХТШ, продовжує боротьбу зі сплячими осередками ІДІЛ, які в принципі і є основними підозрюваними в організації нападів на опозиційні сили, турецький військових та цивільних на вільних територіях. За останні три тижні проведені три операції в різних районах провінції. Виявлена зброя та вибухівка, знищені декілька ватажків ІДІЛ, в т.ч емір Ідлібу – Абу аль-Харіс, двоє членів організації взяті живими.

Іран: Продовжуємо відслідковувати чергу «випадкових» вибухів/пожеж в Ірані. Не встигло іранське керівництво вдосталь нацькувати американців за пожежу на десантному кораблі, як в іранському порту Бушер згоріли аж три десантних катери.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Генштаб закликав не втягувати ЗСУ в політичну боротьбу, Ганна Маляр різко відреагувала

вівторок, 16 квітень 2024, 22:42

16 квітня Генеральний штаб Збройних сил України заявив у Facebook про появу спекуляцій щодо системи комунікацій Генштабу, передають Патріоти України. "Останнім часом з'являється чимало спекуляцій щодо системи комунікацій Генерального штабу Збройних сил...

"Давайте спочатку побачимо...": У Байдена різко змінили позицію щодо ідеї спікера Джонсона про допомогу Україні та Ізраїлю

вівторок, 16 квітень 2024, 22:27

Адміністрація президента США хоче спершу побачити законопроєкти Джонсона, перш ніж робити остаточні висновки. Білий дім різко змінив позицію стосовно ідеї спікера Палати представників США Майка Джонсон щодо пакета з чотирьох окремих законопроєктів про ...