У Лівії урядові сили підтягнули до аль-Ваттійя важку артилерію. Туреччина: "Можемо повторити", або Смертельний жах немитої. Іран - грошей нема, розходимось

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 13 травня 2020 року

Лівія: На лівійських фронтах без суттєвих змін. Єдиною важливою зміною є задіяння важкої артилерії для атак по оточеній базі аль-Ваттійя. І як повідомили в УНЄ для повітряних ударів вже почали використовуватися більш потужні турецькі БПЛА ANKA-S.

На зараз точними ударами артилерії урядові війська розносять бетоні укріплення хафтарівців на базі, а також позиції у будинках. Знищена озброєна машина та вантажівка з боєприпасами.
А в районі міста Ваді Мерсіт на південь від Мізда, безпілотники нанесли удар по колоні броньованої техніки ЛНА. Два БТР хафтарівців повністю згоріли з екіпажом та десантом.

Повідомляють також про удари БПЛА по Бані Валід, на схід від Тархуна. Ціль озброєний пікап – знищена.

У Хафтара повідомили про нібито збиття ще одного турецького Bayraktar. Решти якого привезли з пустелі для демонстрації. Підтверджень з боку УНЄ цього не було.

Туреччина: Очільник МЗС Мевлют Чавушоглу дав інтерв’ю турецькій газеті Yeni Akit. Заголовок газета назвала як: «Якщо порушення в Ідлібі триватимуть ми проведемо нову операцію».

У своєму інтерв’ю міністр згадав про загибель 59 турецьких військовослужбовців, про які Туреччина добре пам’ятає, нагадав про численні порушення режиму припинення вогню в Ідлібі з боку режиму, заявив про пручання режиму рішенням за столом переговорів. Сильна позиція.

Сирія: З такою позицію Туреччини дуже контрастує позиція рашки. Яка, кров з очей, як перелякана від можливості нової військової компанії. Доказом чого може слугувати офіційний звіт т.зв. центру примирення рашиків в Сирії.

Як бачите на скріні, русня взагалі не побачила вчорашнього натяку «невеликим бабах» на шляху спільного патрулю трасою М4. І також не помітила операції інгімасіїв в селі Ьанджара, де асадити втратили близько 35 людей вбитими і крім іншого танк. Штош, турки ясно продемонстрували, що добра п…дюлина і переговори, набагато краще ніж просто переговори.

Іран: Тут без коментарів.

Що цікаво, на цьому тлі інформація про можливе скорочення іранської присутності в Сирії найближчим часом підтверджується не лише ізраїльськими, а й ліванськими ЗМІ. Основними причинами такого скорочення називаються – складний фінансовий стан Ірану, який вже не може сплачувати всі свої рахунки по утриманню численних проксі, включно з ліванською Хезболла. А по друге, висока активність ізраїльської авіації, яка зводить майже нанівець всі іранські зусилля по мілітаризації Сирії.

І тут хочу звернути увагу на постать Касима Сулеймані, який дав москві обіцянки, «що Іран заплатить ціну за кожен постріл, вистрілений російськими солдатами в Сирії». А з його смертю, іранці не підтвердили своїх колишніх зобов’язань.

Ізраїль: В Ізраїль несподівано прибув держсекретар США Помпео. Це перший візит іноземного дипломата такого рангу з початку пандемії. Зміни ситуації на Близькому Сході потребують безпосередніх консультацій союзників. Нетаньяху: «Ми будемо сприяти миру та безпеці на основі взаєморозумінь з Трампом».


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Можуть бути встановлені на F-16 чи навіть радянські літаки: Британія вперше передасть Україні високоточні авіабомби з лазерним наведенням

середа, 24 квітень 2024, 13:19

Великобританія передасть Україні бомби з лазерним наведенням Paveway IV у рамках останнього пакету військової допомоги. Про це пише The Тelegraph, передають Патріоти України. Бомби можуть бути встановлені або на американські винищувачі F-16, які мають ...

"Просто щоб подивитися, що в ній, в біса, написано": Байден зізнався, що "майже хотів" купити "Біблію Трампа"

середа, 24 квітень 2024, 12:53

У вівторок, 23 квітня, президент США Джо Байден висміяв колишнього президента Дональда Трампа за торгівлю «єдиної схваленої» Біблії. З такою промовою він виступив під час візиту до штату Флорида. Про це повідомляє The Hill, передають Патріоти України. ...