У Москві відкорковують шампанське, або Куди тепер піде Ердоган? Байден заявив президенту Туреччини, що має намір визнати геноцид вірмен, - ЗМІ

Безумовно гуманістичний акт, про котрий заявив американський лідер є великим подразником для турецької держави і її лідера безпосередньо. В трикутнику Захід-Туреччина-РФ, остання отримує важливий козир. І це може відбитись на Україні

Президент США Джо Байден у телефонній розмові зі своїм турецьким колегою Тайіпом Ердоганом заявив, що має намір визнати геноцид вірмен в Османській імперії в 1915 році. На сайті Білого дому опублікований прес-реліз бесіди, але про це в ньому не згадується. Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела, зазначають Патріоти України.

Видання відзначає, що Байден буде використовувати слово "геноцид" в заяві 24 квітня про визнання Дня пам'яті геноциду вірмен, виконуючи обіцянку, дану їм в ході своєї президентської кампанії. Він стане першим президентом США за 40 років, що публічно визнала масові вбивства в Османській імперії в 1915 році геноцидом.

Президенти США і Туреччини провели телефонну розмову ввечері 23 квітня. В опублікованому Білому домі прес-релізі про бесіду двох лідерів про намір Байдена визнати геноцид вірмен не згадується. Зазначалося, що вони домовилися зустрітися під час саміту НАТО в Брюсселі в червні.

Прес-служба президента Туреччини також опублікувала прес-реліз бесіди. У ньому відсутня згадка про цю заяву Байдена. Як і в американській версії, йдеться про намір лідерів поліпшити відносини між країнами і вивести їх на більш високий рівень. Турецька сторона підтверджує домовленість про зустріч Ердогана з Байденом на саміті НАТО.

Нагадаємо, про намір Байдена офіційно визнати геноцид вірмен в Османській імперії в 1915 році повідомляло видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела. За даними його співрозмовників, це може статися в суботу, 24 квітня.

У 2019 адміністрація 45 президента США Дональда Трампа утрималася від схвалення резолюції Сенату, яка визнавала геноциду вірмен в Османській імперії в 1915 році. Тоді прес-секретар президента Туреччини Фахреттін Алтун заявив, що Туреччина засуджує рішення Сенату США щодо визнання геноциду вірмен. В Анкарі вважають, що визнання геноциду вірмен шкодить відносинам між Туреччиною і США.

Геноцидом вірмен називають масову депортацію і винищення вірменського населення на територіях, підконтрольних Османської імперії.

За різними даними, з 1915 по 1923 рік було вбито близько 1,5 млн вірмен. Геноцидом це визнали 23 держави, а також Європарламент.


СБУ затримала чергового зрадника, який працював на росіян (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 20:02

Співробітники СБУ викрили зрадника, який створював кремлівську пропаганду на замовлення розвідки РФ. За роботу агентові окупанти заплатили майже 250 тис. у гривневому еквіваленті. Тепер він отримав те, на що заслуговує – 15 років тюрми. Про це повідоми...

Але радіти поки що зарано: У Хорватії на виборах перемогла проукраїнська партія

четвер, 18 квітень 2024, 19:14

У Хорватії партія проукраїнського прем’єр-міністра Андрея Пленковича "Хорватський демократичний союз" перемогла на дострокових парламентських виборах, але не набрала абсолютної більшості, і тепер муситиме домовлятися про коаліцію, передають Патріоти Ук...