В очікуванні смертної кари: Українцю, учаснику шоу "Х-фактор", заарештованому в Малайзії, змінили судовий вирок

Хлопець погодився передати літаком сумку з одягом, де митники Малайзії знайшли наркотичні речовини

Влада Малайзії скасувала смертний вирок громадянину України, екс-учасник шоу Х-фактор та Битва хорів Роману Золотарьову. Про це у себе в Facebook повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

Українець був затриманий у квітні 2017 року під час пересадки в міжнародному аеропорту Куала-Лумпура. Золотарьов повертався з Бразилії в Україну та при собі мав валізу з речами, яку незнайомці попросили доставити в Лаос. Попередньо він переконався в тому, що у валізі були тільки речі. Незважаючи на це, малазійські митники затримали українця, виявивши у валізі велику кількість забороненого вантажу.

Судовий процес

19 квітня 2017 року відбулося попереднє слухання справи Романа Золотарьова. Його звинувачували у перевезенні наркотиків, при цьому сам українець не знав, що він перевозить. Згодом судове засідання було перенесено на 2 травня 2017 року через недостатній рівень знання англійської обвинуваченим.

2 травня 2017 році Золотарьову було оголошено попереднє звинувачення вже з перекладачем. Чергове засідання призначили на 16 червня 2017 року. За цей час планувалося провести повну експертизу знайденої речовини.

Українцю дозволили подзвонити рідним 10 травня, а також дозволили побачення.

Переведення у в’язницю

3 травня 2017 року Роман був переведений із СІЗО до в’язниці. Йому була видана рогожа як постільна приналежність. Разом з ним в камері знаходилися 8 осіб, всі вони були іноземцями.

Смертний вирок

29 березня 2019 року Роману Золотарьову був оголошений вирок. На думку суду, сторона захисту не надала достатньої кількості доказів невинності українця. У зв’язку з цим Золтарєв був засуджений до смертної кари – бути повішеним за шию до настання смерті. Суддя також не дозволив замінити покарання на довічний арешт.

Повернення

Денісова зазначила, що боротьба за повернення українця почалася відразу після того, як до неї звернувся батько Золотарьова.

“Саме завдяки спільним зусиллям Офісу омбудсмена і українських дипломатів смертний вирок Роману Золотарьову був скасований”, – написала вона.

На поточний момент чоловік вже повернувся в Україну. В аеропорту його зустрічав батько і безліч людей, які боролися за його звільнення всі ці роки.

Як повідомлялося раніше, стали відомі імена військових і цивільних, які залишаються в полоні у терористів на Донбасі.

"Довгий Нептун" у дії: Україна у 10 разів наростила виробництво ракети, яка стала фатальною для ЧФ РФ

середа, 24 квітень 2024, 9:55

"Нептун" став улюбленою ракетою України для знищення Чорноморського флоту Росії. Все більше і більше таких ракет сходить з виробничої лінії. Як йдеться у матеріалі Forbes, зустріч "Нептуна" з багатьома російськими суднами закінчилася фатально для ворож...

"Кращі" кадри: Окупанти призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, - ЦНС

середа, 24 квітень 2024, 9:52

У зв'язку з дефіцитом педагогічних працівників на окупованих територіях, загарбники призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, передають Патріоти України з посиланням на Центр національного спротиву (ЦНС). Зазначається, що поп...