"У президента немає певних повноважень: Що не так із забаганкою Зеленського зібрати позачергове засідання парламенту", - журналіст

Володимир Зеленський не має повноважень ставити питання щодо відставки прем'єра, всіх міністів, голови НАБУ.

"Зеленський хоче, щоб Рада зібралася в середу, 4 березня, позачергово", - пише журналіст Олексій Братущак у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Чому? Бо нині парламент у процесі розгляду законопроєкту про землю. Переривати заради розгляду інших питань не можна. А от позачергова має свій порядок денний, який жодним чином не залежить від того, що зараз розглядають нардепи. Тому – позачергова в середу. У той час, коли мали бути комітети.

Для чого? Що ж буде на цьому позачерговому засіданні? Поки що порядок денний не оприлюднено. Але всі думають про кадрові рішення: відставку прем'єра, ротацію міністрів, звільнення голови НАБУ.

Про кадрові рішення натякнули й зепутатам. Але. Запевнили, що ці кадрові рішення ще не ухвалені. Що все ще буде обговорюватися на фракції. Радше за все у вівторок, 3 березня, зранку.

Що не так? Є один маленький нюанс. Він прописаний у Конституції та парламентському Регламенті. Нюанс у тому, що президент разом з вимогою скликати нардепів позачергово має додати пакет документів для розгляду. А саме – порядок денний позачергової сесії та проєкти рішень, які Рада має розглянути.

Тобто якщо Зеленський хоче заміни прем'єра або окремих міністрів, то він мав би подати і проєкти відповідних постанов. Не у вівторок після обговорення на фракції "Слуги народу", а вже.

Проблемка ще й у тому, що Зеленський не має повноважень ставити питання щодо відставки прем'єра, всіх міністів, голови НАБУ. Просто нема повноважень.

Але в цій проблемі можуть допомогти юристи: виписати порядок денний так, щоб і рибку... ой, і Регламент не порушити, і потрібні рішення розглянути.

Ну от, наприклад, написати "Розгляд звернення прем'єра до президента щодо добровільної відставки". Ми ж пам'ятаємо, що Гончарук із відповідною заявою до Зеленскього звертався. А, її не надали на мій запит. Ну так то давно було, Зеленський не в тій кишені шукав. А от тепер знайшов.

То чому змушувати гарну людину чекати так довго? Треба нарешті заяву розглянути. Ні, Зеленський не змушує. Але ж прем'єр звернувся, треба щось із цим робити. Ось, вам, шановні депутати, заява прем'єра. "Думай-те". Хоча до середи ще далеко. Плани ще можуть помінятися...".

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...