У рази потужніший за Bayraktar TB2: Міноборони найближчим часом може замовити БпАК "Сокіл-300" (відео)

При відповідному фінансуванні безпілотний комплекс планують розробити в дуже стислі терміни, оскільки "левова частка" робіт з розробки найбільш складних внутрішніх систем для такого виробу та систем управління вже існує й апробована на комплексі "Нептун"

Рендер розвідувально-ударного БПЛА "Сокіл-300"

Мова йде про фінансування дослідно-конструкторської роботи зі створення розвідувально-ударного безпілотного комплексу "Сокіл-300" Перший вітчизняний розвідувально-ударний БпАК "Сокіл-300" може почати постачатися у Збройні сили України вже за кілька років, зазначають Патріоти України.

Зокрема, в інтерв’ю Security talks с Валентином Бадраком" Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов повідомив, що Міністерство оборони України, ймовірно, найближчим часом профінансує ДКР з розробки українського безпілотного комплексу.

Проект українського БПЛА вже почали демонструвати за кордоном - модель "Сокіл-300" на IDEX-2021

"Наші "стукання у двері" замовника практично увінчалися успіхом. Я думаю, наше Міністерство оборони замовить нам цю роботу (ДКР)", - відзначив Олег Коростельов.

Макет розвідувально-ударного БПЛА "Сокіл-300" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
За його словами, при відповідному фінансуванні безпілотний комплекс планують розробити в дуже стислі терміни, оскільки "левова частка" робіт з розробки найбільш складних внутрішніх систем для такого виробу та систем управління вже існує й апробована на комплексі "Нептун".

"Ми плануємо виконати її (розробку) досить швидко – до перших польотів пройде менше, ніж рік, а так ми її плануємо закінчити за півтора. Щоб протягом півтора-двох років приступити до серійного виробництва", - розповів очільник ДККБ "Луч".

ТТХ розвідувально-ударного БПЛА "Сокіл-300"
До створення "Сокіл-300" залучать вже спрацьований по проекту "Нептун" "пул" українських розробників, оскільки більшість систем в безпілотному комплексі будуть базуватися на напрацюваннях та розробках, запроваджених в комплексі РК-360 МЦ.
Складові розвідувально-ударного БПЛА "Сокіл-300"
"Ми замовлятимемо планер з композитних матеріалів. Ми вже придивляємось – таких підприємств 3-4 є в Україні, які це можуть робити", - зазначив Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч".

А ось двигун в безпілотному апараті, скоріш за все, буде іноземним. Оскільки закладені в "Сокіл-300" технічні характеристики потребують мотор невеликої потужності.

Один з претендентів на роль двигуна для БПЛА "Сокіл-300" поршневий двигун Rotax 914 використовується й на інших безпілотниках схожого типу
"На певну вагу безпілотника є певний тип двигунів. Вони оптимальні за витратами пального, ваги тощо. Наші підприємства не випускають двигуни потужністю 150 кінських сил (які оптимальні для БПЛА вагою до 1,5 тонн – "Сокіл-300" має злітну вагу 1130 кг). Вони випускають двигуни потужністю 250, 300 (к.с.) та вище", - зауважив Олег Коростельов.
Безпілотник "Сокіл-300" під час першої презентації у листопаді 2020 року
Нагадаємо, перша презентація "Сокіл-300" відбулася у листопаді 2020 року. За задумом розробників, вітчизняний БПЛА оперативно-тактичного рівня зможе підіймати до 300 кг корисного навантаження, серед якого можуть бути керовані ракети з дальністю 7,5 км та комплекси РЕБ. Крім того, безпілотний апарат буде оснащений малогабаритною РЛС, потужною оптико-прицільною станцією та станцію з синтезованою апертурою антени.
Макет розвідувально-ударного БПЛА "Сокіл-300" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Під час міжнародної виставки "Зброя та Безпека-2021" представники ДККБ "Луч" повідомили, що на підприємстві працюють на проектом "Сокіл-300" за власні кошти й планують до кінця 2021 року виготовити перший дослідний зразок БПЛА й розпочати наземні випробування.


ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...